Rizses csirkét kaptak a vasárnapi ételosztás résztvevői

Mintegy ötvenen helyben fogyasztották el a Mátyás utcai Olvasókörben ma délben a Mindenki Magyarországa Mozgalom Kossuth Köre, a Minden Fiatal Magyarországa és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület immár 34. ételosztására helyben készült étel. A több, mint 20 önkéntes 350-et vitt el azokhoz, akik nem tudtak érte elmenni.

Már a nyári ruhák voltak a slágerei a Mátyás utcai Olvasókörben vasárnap délben rendezett ételosztást megelőző ruhaosztásnak. Szinte mindent el is vittek, amit az udvari asztalra az önkéntesek kitettek.

– A legtöbb ruha, amit elvittek póló, rövid és vékony nadrág volt, azaz a nyári ruhákat keresték, de elvittek egy-két kabátot, meg persze cipőket és zoknikat is – mondta Nagy Sándorné Eszter önkéntes, aki szerint igen sikeres volt az ingyenes ruhaosztás, hiszen, alig maradt holmi, amit nem vittek el.

Már a könnyű, nyári ruhákra volt igény az ingyenes ruhaosztáson

Ez alkalommal is négy üstben főzték az ételt, s készült el a körülbelül 410-420 adag rizses csirke. – 32 kiló csirkecomb filét, 32 kiló rizst főztünk meg, de adtunk hozzá zöldborsót, sárgarépát, petrezselymet, fűszereket, azaz a csirkecomb filé tavaszi rizzsel készült – árulta el Czeller Éva szakács, aki meg is kóstolja a főztjét, igaz néha mást is meg kér erre.

A főzést végző és segítő 12-14 önkéntes reggel 8-kor állt munkába a Mátyás utcai Olvasókör udvarában. Előkészítették a zöldségeket, felállították az üstöket, s az első üstben már délelőtt 10-re meg is főtt az étel. – Egyre szervezettebben, s egyre nagyobb gyakorlattal dolgozunk, s így egyre gyorsabban elkészülünk, hogy az önkéntesek ki tudják szállítani az ételt azoknak, akik az kérték. Ráadásul, mivel hamarabb is elkészültünk az ebéddel, nem olyan tűzforrón osztjuk, mint korábban – tette hozzá.

Berényi Károly és Sipos Róbert a kiszállítandó ételt pakolják az autó csomagtartójába

Azt már Berényi Károlytól tudtuk meg, hogy több, mint 20 önkéntes vitte ki az ebédet azoknak akik szociális vagy egészségügyi okokból azt igényelték, s a 350 így kivitt adag miatt egy-egy önkéntes, aki a saját idejében, saját járművel és saját költségén ezt teszi, most is többször megfordul az olvasókör és az ételt kérők lakcímei között.

– Azért jöttem el, mert különben egyedül vagyok otthon, itt pedig ismerősökkel is találkozom, meg ebédet is kapok – mondta a 91 éves Petrik Lászlóné Lídia néni. – Egyébként minden nap főzök magamnak, minden mögöszök, amit főzök. Többször is voltam már ételosztáson, minden étel jó volt, de isteni finom volt, amikor egyszer a Klauzál utcai olvasókörben rizses húst adtak. Hallom itt is az lesz – tette hozzá, még mielőtt az ételosztás elkezdődött volna.

A 91 éves Lídia néni (balról) szerint minden étel jó volt eddig, de isteni finomnak a Klauzál utcai Olvasókörben osztott rizses húst tartja

Ez alkalommal gyorsan le is zajlott, ugyanis helyben körülbelül csak 50-en ültek le megenni a rizses csirkét, illetve többen ételhordóban vitték haza az ebédet, hiszen, ahogy fentebb említettük már, a több, mint 20 önkéntes 350-adagot szállított házhoz azokhoz, akik nem tudtak oda elmenni.

Berényi Károlyczeller évaételosztásHódmezővásárhelymátyás utcai olvasókörMinden Fiatal MagyarországaMindenki Magyarországa Mozgalom Kossuth KöreTiszta Vásárhelyért egyesületvásárhelyi hírek