Ritka vendég bukkant fel az Alföldön

Egy vonulásban lévő kis goda bukkant fel a napokban a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon – olvasható a nemzeti park honlapján.

Ezen a szikes tavon legutóbb több mint fél évszázaddal ezelőtt, még az 1960-as években, dr. Sterbetz István, a híres természetvédelmi szakember látott utoljára kis godát.

A madár szeptember 16-án, a kora délutáni órákban került szem elé a Fehér-tó keleti medrében, a nagy kilátó közelében. Egy 90 példányos bíbiccsapattal mozgott együtt, ami már önmagában is érdekesség, ugyanis ez a magányosan vonuló madárfaj leggyakrabban nagy godákhoz, partfutókhoz, cankókhoz csatlakozik egy-egy rövid táplálkozás erejéig, bíbicekhez ritkán. Kis idő elteltével a bíbicekkel együtt átrepült a nyugati mederbe, ahol aztán pajzsoscankókhoz társulva kutatott élelem után.

A kis godák őszi vonulási csúcsa jelenleg is tart. Leggyakrabban a Hortobágyon és a Fertő-tó környékén bukkan fel. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül legnagyobb eséllyel a Biharugrai-halastavak térségében találkozhatunk vele – írja a kmnp.hu.

AlföldKardoskútKörös-Maros Nemzeti Park