Rétvári szerint a szankciók és a baloldal miatt nem emelkedtek a pedagógusbérek az idén

A belügyminiszter helyettese értékelte az évet, és mondott néhány elég fura dolgot. A Magyar Nemzetnek adott interjúból kiderül például az, hogy a rendvédelmi dolgozók bérének emelésére szükség volt, de az egészségügyre és oktatásra már nem jutott pénz.

Rétvári Bence felmondta a kormányzati propagandát évértékelő nyilatkozatában. Például, hogy: „Az orvosok bére januártól további 11 százalékkal emelkedik, ez a korábbi megállapodás utolsó fázisa, amit az elhibázott brüsszeli szankciós politika és az energiaválság ellenére is teljesíteni fog a kormány.”

De ennél is irritálóbb, amit a pedagógusok bérkövetelése kapcsán fogalmazott meg: „Ha Brüsszel nem tartaná vissza a Magyarországnak járó forrásokat, akkor már most január elsejétől 21 százalékos béremelés lehetne a tízszázalékos helyett. Összességében pedig 25 hónap alatt 75 százalékkal emelkedne a pedagógusbér, ez példa nélküli lenne.”

Az államtitkár szerint szinte mindenki hibás azért, mert a közszférában alacsonyak a bérek, csak a kormány nem. Jó példa erre a következő állítás, amit a szintén a pedagógusok fizetésével kapcsolatban tett: „Azon múlik a megegyezés és a béremelés, hogy a magyar baloldal meddig folytatja az igaztalan vádak felsorakoztatását Brüsszelben Magyarországgal szemben. Csak rajtuk múlik immár, hogy mikor indulhat meg Magyarország történetének legnagyobb pedagógus-béremelése.”

A rendvédelmi dolgozók béremelésére azonban természetesen volt lehetőség, hiszen: „Az idei évet tízszázalékos rendvédelmi béremeléssel kezdtük januárban, februárban hat havi fegyverpénzt kaptak, szeptember 1-jétől pedig legalább 116 ezer forinttal nőtt minden rendvédelmi dolgozó bére. Erre szükség is van, hiszen a déli határon, és ettől az évtől a keleti határon egyaránt helyt kell állniuk.” Úgy tűnik, a pedagógusoknak és egészségügyi dolgozóknak kevésbé kell helyt állniuk, és az ő fizetésük ráadásul Brüsszeltől, a szankcióktól és a magyar baloldaltól függ.

BelügyminisztériumegészségügyoktatásrendvédelemRétvári Bence