Retró életérzés az Emlékpontban

Szobabelsők és félbevágott Trabant a 60-as, 70-es, 80-as évekből. Nagyszabású Retró tárlatra készül az Emlékpont, amelynek építése már most elkezdődött az intézmény időszaki kiállítótermében, holott a közönség először augusztus 19-én tekintheti meg a szocializmus lakáskultúráját és az akkori életérzéshez kapcsolódó tárgyakat felvonultató válogatást. A cél az, hogy akiknek személyes tapasztalatuk van erről a korszakról, felfedezzék élményeiket, a mai fiatalok pedig megismerjék szüleik és nagyszüleik világát.

Fúrnak-faragnak az Emlékpont időszaki kiállítótermében, amelyben hamarosan a közösségi élet legfőbb színterei, a nappali szobák kapnak majd helyet a 60-as, a 70-es és a 80-as évek lakáskultúrájával.

Nemcsak a Rákosi korszak borzalmai, a Kádári megtorlások puhának nevezett diktatúrája, a rendszerváltozásnak a reményei és a csalódásai vannak itt jelen, amiket itt az Emlékpontban bemutatunk, hanem közben zajlott a mindennapi élet is, mondta Miklós Péter, az Emlékpont szakmai tanácsadója. Mindenki megkötötte a maga kompromisszumait, vagy saját magával, vagy az államhatalommal, látványosan vagy kevésbé látványosan és itt a szónak nem a pejoráló értelmében mondom ezt, tette hozzá. A mindennapi életet mindenkinek folytatni kellett saját boldogulásáért és egyéni céljainak a megvalósításáért. Ennek a keretét igyekszünk bemutatni.

A jellegzetes bútorokkal, dekorációs elemekkel, tévével, rádióval és tárcsás, vonalas telefonnal berendezett enteriörök mellett az egykori autógyártás egyik ékköve is sajátos módon jelenik meg majd a térben.

Egy félbevágott Trabant is díszíteni fogja a kiállítást, hiszen a Trabant a 80-as évektől az autó és a motoros közlekedés lehetősége valahogyan a társadalmi jólétnek és stabilitásnak a szimbóluma volt, mondta Miklós. Ráadásul a Trabant népautóként az egész keleti blokkban, de elősorban Magyarországon és Csehszlovákiában és az NDK-ban a mindenki számára elérhető autózásélményt jelentette.

Vásárhelyi civilek kezdeményezésére hosszas gyűjtőmunkának lesz meg az eredménye augusztus 19-én, amikor is ünnepélyes keretek között megnyílik a retró életérzést bemutató kiállítás az Emlékpontban.

EmlékpontKiállításMiklós Péter