Részben kompenzálják Hódmezővásárhely kiesett bevételeit (VIDEÓ)

Gulyás Gergely azt jelentette be a mai Kormányinfón, hogy a 25 ezer lakos feletti településekkel tárgyaltak, arányosan és méltányosan, politikai oldalaktól függetlenül, adóbevételek, adóerő-képesség és a költségvetési helyzet alapján összesen 23 milliárdos támogatásról döntöttek. Ebből 1,7 milliárdból bölcsődék, oktatási és kulturális intézmények megújítását, megépítését végzik el. Márki-Zay Péter polgármestert váratlanul érte a hír, de örül neki. Az önkormányzat hivatalos értesítést még nem kapott.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, a helyi iparűzési adó felezése által kiesett bevételek kompenzálására a 25 ezer fő feletti településeket az adóbevételek, az adóerő-képesség, a költségvetési helyzet alapján 3 kategóriába osztották és döntöttek a kompenzációról:

  • A leggazdagabb önkormányzatok fejlesztési támogatásokat kapnak, működési támogatást nem
  • A második kategóriában a kieső Iparűzési adó bevétel 75%-át
  • A legszegényebb településeknél 100% a kompenzálás mértéke

Gulyás Gergely azt mondta, hogy a megyei jogú városoknál is ez a helyzet. Hogy mit jelent, hogy „ez”, az nem derült ki a Kormányinfón, remélhetőleg úgy értette, hogy ez, tehát a harmadik kategória a helyzet. A Promenád értesülései szerint Hódmezővásárhely 600 millió forint kompenzációt kap a kormánytól.

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón 12.28-tól beszél az önkormányzatok kompenzációjáról

Márki-Zay Péter polgármester a Vásárhelyi Médiacentrumnak elmondta, örül annak, hogy ha a kiesett adóbevételeket 100%-ban kompenzálja döntésével a kormány, amely összeggel a költségvetés összeállításakor számolt a város. Kérdésünkre a polgármester azt válaszolta, hogy a város működését ez a 600 millió forint képes lesz biztosítani.

Ezen kívül a város tervezett azzal az 1,38 milliárd forintnyi bevételt, azt az összeget, amelyet a kormánypárti vezetésű megyei jogú városok megkaptak december 24-én.

Hódmezővásárhely erről az összegről a cikk megjelenésekor még nem kapott hivatalos értesítést, és az is kérdéses, mire lehet majd ezt az összeget felhasználni, lesz-e erre kikötés.

Gulyás GergelyHelyi Iparűzési Adókompenzációkormányinfó