Rendőrségi-bűnmegelőzési órák gyerekeknek

Szlalomoztak, újraélesztettek és az alkohol tájékozódásra gyakorolt hatásaival ismerkedtek szerdán a Liszt Ferenc és a Kertvárosi általános iskolák felsős diákjai. A rendőrséget, a Vöröskeresztet és a katasztrófavédelmet a vásárhelyi Cigány Nemzetiségi Tanács fogta össze, hogy együtt javítsák a fiatalok közlekedési kultúráját, a gyerekek biztonsággal vághassanak neki a nyári szünetnek.

Kerékpáros akadálypályán próbálgatják tudásukat a diákok. A vásárhelyi roma nemzetiségi tanács szervezésében mintegy 100 általános iskolás vett rész csütörtök délelőtt egy KRESZ ismereti, elsősegélynyújtó és prevenciós foglalkozáson.

Jön a nyári szünet és azt tapasztalják, hogy nem igazán tudják a gyerekek a KRESZ szabályokat, így fontos feladat, hogy felkészítsék őket a nyári szünetre. Kitöltenek egy tesztet, mesélte Dr. Mándoki Anna rendőr főhadnagy, ám hozzátette, sajnos rengeteg a hiba. Ezen feladatok során egyébként a vásárhelyi sajátosságokra is fókuszálnak. A gyerekek pedig örömmel vettek részt a programon, hiszen a megszerzett tudás az ő biztonságos közlekedésüket szolgálja. Ők is tudják, nagyon fontos a KRESZ ismerete.

A pedagógusok szükségesnek látják az együttműködést a rendőrséggel, hiszen a KRESZ oktatása nem az alaptanterv része és a biciklihez még vizsga sem szükséges. Kruzslicz Péter, a Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola pedagógusa azt mondta, itt döbbennek rá a gyerekek, hogy a biciklitudás nem ott kezdődik, hogy egyenesen tudnak tekerni 10 km/h-val. Nagyon fontos, hogy már ők is ismerjék a KRESZ-t, valamint ezt a tudást a gyakorlatba is át kell ültetniük.

A közlekedési feladatok mellett előkerültek az alkoholos és a drogos befolyásoltságot imitáló szemüvegek is de egészségügyi alapismereteket is tanulhattak a gyerekek, kipróbálhatták az újraélesztést. Ezt a programot a nemzetiségi tanács minél több vásárhelyi fiatalhoz szeretné eljuttatni a jövőben.

Hódmezővásárhely összes óvodáját meglátogatjuk, illetve évente egyszer hívjuk az álltalános iskolásokat. Mindezt azért, hogy menjenek végig a pályán, próbálják ki a részeg szemüveget és töltsenek ki egy KRESZ tesztet.

– nyilatkozta Tóth István, a Cigány Nemzetiségi Tanács elnöke.

A tanács célkitűzése, hogy javuljon a vásárhelyi fiatalság közlekedési kultúrája, a forgalom tudatos és felelősségteljes résztvevőivé váljanak a gyerekek.

Dr. Mándoki AnnaKRESZ