Rendkívüli nyugdíjemelésre lesz szükség

A 2022 januári 5 százalékos nyugdíjemelés biztosan nem fedezi a fogyasztói árak idei emelkedését, ami ráadásul veszedelmesen fölgyorsulhat a következő hónapokban, elsősorban a háború okozta drámai energiaár-emelkedés és élelmiszerimport-akadályok miatt – figyelmeztet Farkas András nyugdíjszakértő.

KSH 2022. március 9-én közzétett inflációs gyorstájékoztatója szerint 2022. februárban a fogyasztói árak átlagosan 8,3 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Utoljára 2007. augusztusban volt ilyen magas az infláció. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább – olvasható a nyugdíjguru.hu portálon.

A gáz és az üzemanyagok gyors áremelkedése – amit a kormányzat árbefagyasztásai csak ideig-óráig képesek fékezni – a nyugdíjas kosár legtöbb összetevőjének árát az egekbe repítheti. Igaz ugyan, hogy a 13. havi nyugdíj egész évre szétterített hatása egyenértékű egy plusz 8 százalékos nyugdíjemeléssel, csakhogy az így számítható összesen 13 százalékos nyugdíjas vásárlóerő növekedés sem lesz képes ellensúlyozni az elszabaduló inflációs hatásokat.

Farkas András szerint elegendő megnézni az élelmiszerárakat (amelyekben a háborús hatások még nem is tükröződnek), hogy belássuk: a nyugdíjak vásárlóereje nem tartható fenn még 13 százalékos növekedéssel és a kormányzati hatósági árbefagyasztás hatásaival számolva sem.

A nyugdíjtörvény szerint novemberben kiegészítő nyugdíjemelésre van szükség, ha a januári nyugdíjemelés mértékét az adott év első nyolc hónapja tényadatai alapján számított éves infláció mértéke meghaladná.

Amint tavaly júniusban, úgy idén júniusban is szükség lehet egy rendkívüli emelési korrekcióra, különösen akkor, ha az infláció a borúlátó elemzői várakozásoknak megfelelően két számjegyűre gyorsulna a tavaszi hónapokban. 

inflációKSHnyugdíj