Rendezvényekkel, élettel fog megtelni az egykori Bodzás-parti iskola

Rendezvényeket, tantermen kívüli foglalkozásokat is tartanak majd az egykori Bodzásparti iskolában, annak udvarán, mondta el a Vásárhelyi Médiacentrumnak Sonkoly Ágnes rendezvényszervező. A programok évszaktól függetlenek lesznek. A mai napon a Polgármesteri Hivatalban erről írtak alá bérleti szerződést, így a hosszabb idő óta lakatlan bodzási iskola és annak udvara hamarosan újra megtelhet élettel.

Manapság egyre többen keressük a természetközeli hangulatot, és ilyen programok megszervezésére télen és nyáron egyaránt megfelelő lehet a Bodzásparti iskola, mondta Sonkoly Ágnes rendezvényszervező. Kihelyezett órákat, különböző kutatási témákat, projekteket fognak működtetni.

A régi, tanyasi iskola emlékét egy szelfipont segítségével próbálják majd visszaadni. Éppen emiatt szeretnének majd mesélni arról is a mai gyerekeknek, milyenek is voltak ezek a régi, tanyasi iskolák.

Emellett fontosnak tartja Sonkoly Ágnes azt is, hogy különböző szakmai programoknak adjon majd helyt az épület. Szeretnének kertmozit is csinálni a város lakóinak, de jól tudják, túrázók is járnak arra, és ez kiváló túramegállóhely is lehetne, éppen ezért szeretnék, ha akár kerékpár-javítási lehetőség is lenne az iskola területén.

A tanyaiskola központok miatt nagy termek vannak a belső részben, ezért nemcsak nyáron, de esőben, hóban is alkalmas programok szervezésére a hely. Lehetnek itt lakodalmak, búcsúztatók, ünnepségek.

Mivel menye mexikói, ezért nagyon sok támogatást kapnak a mexikói követségtől is. Sonkoly Ágnes elmondta, egyéni vállalkozóként tartja majd fenn a helyet fiával és menyével.

Márki-Zay Péter polgármester elmondta, a városnak nem elsősorban maga a bérleti díj a haszna, sőt, az a legkevesebb, hanem maguk a rendezvények, a közösségi programok az iskolásoknak, valamint az, hogy az egykori iskola területét és környékét rendben tartják.

Mindketten elmondták, hogy később hasonló megállapodást kötnének a Mátyáshalmi iskolával kapcsolatosan, szeretnék ugyanilyen módon bekapcsolni a helyi programokba. A mátyáshalmi épület műemléki jellegű, jelenleg rossz állapotban van, emiatt az önkormányzatnak a felújításra mindenképpen forrást kell biztosítania, mondta Márki-Zay.

BodzásBodzási iskolaSonkoly Ágnes