,,Remélem, tovább tudom vinni a város hírnevét”

A Vásárhelyi Művészeti Díjat megosztva kapta Atyimó Ferenc tubaművész, Csánky Emília oboaművész és Pikali Gerda színésznő. A díjazottak meghatottan vették át az elismerést vasárnap este.

A díjátadó eredetileg februárban lett volna, de a járványhelyzet nem tette lehetővé. Most az önkormányzat meg tudta rendezni, azonban telt ház nem lehetett. – Nem egy teljesen új díjról van szó, a régi, Bessenyei Ferenc Művészeti Díj hagyományait követi. Kivételes helyzet van, hiszen mind a három díjazott vásárhelyi születésű. Pikali Gerda talán a legismertebb, Csánky Emília és Atyimó Ferenc személyében pedig két fúvós kapja meg a díjat – fogalmazott köszöntőjében Márki-Zay Péter polgármester. Utóbbi kapcsán hozzátette: a vásárhelyi cigányság egyik kiváló képviselője, szeretnék, ha a jövőben sok hasonló elismerésben részesülnének a romák. A Vásárhelyi Művészeti Díjat a jövőben is folytatják és továbbra is kizárólag a művészeti érdemek elismerésével ítélik majd oda. Közel vagyunk a következő díjátadó időpontjához, de még nem tudni, hogy a járványhelyzet miatt hogyan és mikor tarthatjuk meg – fűzte hozzá a polgármester.

Csánky Emília Hódmezővásárhelyen született, 1966-tól 1970-ig a szegedi zeneművészeti szakközépiskolában Meszlényi Lászlónál tanult. 1970-75. között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Pongrácz Péter növendéke volt. 1973. óta a Magyar Állami Operaház szólamvezető oboistája. 1975. óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Koncertezett belföldön és Európa valamennyi országában, Japánban, Észak- és Dél-Amerikában. Szólistaként és kamarazenészként világszerte ismert zenészekkel játszott együtt. Több hanglemez, TV- és rádiófelvételt készített.

– Örülök a díjazásnak. Már abbahagytam az aktív zenélést. Egy nevet szeretnék megemlíteni: Steiner Béla, a zeneiskola igazgatója adta a kezembe az oboát. Rendszeresen jöttem haza Vásárhelyre, sok koncerten vettem részt. Sajnos anyukám ezt a díjátadót már nem élhette meg. A zene az gyógyír ebben a járványhelyzetben is, hallgassanak minél többet, arra a néhány órára meggyógyul a lelkük – mondta a díj átvételét követően Csánky Emília.

Pikali Gerda a helyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban végzett magyar-történelem szakon, ahol olyan pedagógusok tanították, mint Földesi Ferenc, Árva László, Simon Ferenc. 1996-ban ezredmagával jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahová végül 17 főt vettek fel. Ekkor még nem érettségizett le, de már bekerült az egyetemre, ahol Kerényi Imre osztályában tanult. 1998-ban a Madách Kamara Mezítláb a parkban c. színdarabjában helyettesítette Für Anikót. Az utolsó tanévben megkapta Éva szerepét az Ember tragédiájában, melyet 1999-ben mutattak be a Madách Színházban. 2000-ben végzett az egyetemen, de már az előtte lévő évtől kezdődően tagja volt a színháznak, ugyanis az előadás hatására szerződtették. Több színháztársulatnak is a tagja lett, szerepelt filmekben, sorozatokban, dolgozott műsorvezetőként is.

– Innen indult minden, itt álltam először, ezeken a deszkákon. A Bethlem Gimnáziumban olyan tanáraim voltak, akik tényleg nagyon sokat segítettek, hogy megtaláljam a helyemet és innen tudjak nagyot álmodni és elinduljak. Ha nem Vásárhelyen növök fel, biztosan nem színésznő leszek. Boldog vagyok, amikor meghívják az előadásainkat ide. Nehéz út volt, ha valaki kérdezi, azt mondom, ne menjen színésznőnek. Remélem, tovább tudom vinni a város hírnevét, minden dolgomat úgy végzem, tudom, honnan jöttem. Ahol tudom, mindig megemlítem, hogy innen származom, mert rettentően büszke vagyok – fejtette ki Pikali Gerda.

Atyimó Ferenc itt kezdte meg alapfokú tanulmányait, majd zeneművészeti szakközépiskolai éveit Szegeden töltötte. 2010-ben került a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre. A mesterdiplomáját már a salzburgi Mozart Akadémián szerezte meg. Többek között meghívást kapott az Egyesült Arab Emirátusukba, önálló zenés esteket tart, tanít, saját zenekarával koncertezik.

A díjak átadását követően, az est folytatásában több művész adott színvonalas műsort.

BFMKHódmezővásárhelyMárki-Zay PéterünnepségVásárhelyi Művészeti Díj