Remek évet zárt tavaly Villeroy, amely 720 milliós rekultivációra készül

Közel 400 millió forint helyi adót fizetett a vásárhelyi szanitergyár az önkormányzatnak.

24,3-ról 27,5 milliárd forintra nőtt tavaly a Villeroy & Boch Magyarország Kft. árbevétele, az adózás utáni eredmény csupán 93 millió forint volt tavaly – olvasható a cég nyilvános beszámolójában. A dokumentum tartalmazza az üzleti eredményt is, ami 2022-ben jelentősen javult (815 millió Ft), míg az eredmény romlása a pénzügyi műveletekből adódott – tudtuk meg Fehér Erzsébettől.

A beruházások mértéke 1,3 milliárd forint volt 2022-ben.

A társaság 720 millió forint céltartalékot képzett az üledékkezeléssel kapcsolatos várható jövőbeni környezetvédelmi kötelezettségeire. Ezzel kapcsolatban a vállalkozás kommunikációs igazgatója érdeklődésünkre kifejtette: „a gyártás során felhasznált víz szárazanyag tartalma miatt (kaolin, földpát, agyag) a cég a gyártól 5 kilométer távolságra egy ülepítő területet használ. 2018-ban 241,6 millió forint beruházással egy víztisztítót telepítettünk, ami ezt a kérdést a gyáron belül megoldja. Így tervezzük az ülepítő terület értékesítését, de azt eladás előtt rekultiválni kell, így erre került elkülönítésre a megadott összeg.”

A társaság bérmunkára fordított kiadásai több mint félmilliárd forinttal, 998 millióról 1 milliárd 505 forintra nőttek. Az is olvasható a beszámoló mellékletében a 2023-as tervek kapcsán, hogy biztosítani kell, ha szükséges külföldi munkaerővel, a termelés létszámfeltételeit. A jelenlegi cégadatok szerint 762 főt foglalkoztatnak az Erzsébet úti üzemben.

A Villeroy iparűzési adó címén 246 millió,  építményadó és telekadó tekintetében közel 152 millió forintot fizetett be 2022-ben az önkormányzat számlájára.  

Villeroy & Boch