Rekordot döntött az országot dohánnyal ellátó vásárhelyi cég

Magyarországon a dohánykiskereskedelmi-ellátás jogát gyakorló koncessziós társaság, a hódmezővásárhelyi Országos Dohányboltellátó Kft. (ODBE) 2023-as beszámolója szerint tavaly már 1048,3 millió forint volt a bevételük, ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Az Mfor cikke szerint a forgalmazott dohánytermékek értéke, azaz az eladott áruk beszerzési értéke 1011,1 milliárd forintot tett ki, ez 7,8 százalékkal több, mint 2022-ben. Az ODBE 536 alkalmazottja összesen bruttó 5547 millió forint bért kapott, ami azt jelenti, hogy egy alkalmazott havi bruttó bére átlagosan 862 ezer forint volt.

Maga a koncessziós díj a 2022. évi 8,8 milliárd forint után tavaly 12,3 milliárd forintot tett ki. Az ODE adózott eredménye végül a 2022-es 8,3 milliárd forint után tavaly 9,5 milliárd forint volt, a profitból pedig a tulajdonosok 9,4 milliárd forint osztalékot vettek ki maguknak.

Mint az ismert, a hódmezővásárhelyi Országos Dohányboltellátó Kft. a trafikhálózat ellátására egyedüliként jogosult. A cég 51 százalékos tulajdonosa a Lázár János holdudvarához sorolt id. Sánta János érdekeltségébe tartozó Tabán Trafik Zrt., a kisebbséget pedig a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. jegyzi.

bevételdohányboltHódmezővásárhelyOrszágos Dohányboltellátó Kft.Sánta Jánostrafik