Rekordmagasan az üzemanyagár, csak áprilisban csökkenhet

Áprilisig biztos nem csökken az üzemanyagár, amiért utoljára 2013-ban kellett ilyen sokat fizetni Magyarországon. A drágulást nagyban befolyásolja az egyre elértéktelenedő forint árfolyama.

Utoljára hét és fél éve, 2013 októberében kellett annyit fizetni a benzinért és a gázolajért, mint amennyit a pénteki újabb, literenként átlagban bruttó 3-3 forintos emelés következtében kell. Idén ez lesz a tizenharmadik áremelés.

Így március 12-én az alábbi átlagárakat tapasztalhatjuk a kutakon: 

95-ös benzin: 431 forint/liter,

gázolaj: 438 forint/liter.

A pénteki emelést az alapozta meg, hogy az északi-tengeri Brent típus hordónkénti ára a hét elején 71 dollár fölé ment. Bár azt követően korrigált, s ma már közel 6 százalékkal áll alacsonyabban, valamivel 67 dollár felett, nincs garancia arra, hogy ezen a szinten is marad, s nem ugrik fel ismét olyan gyorsan a jegyzés, mint azt tette az elmúlt időszakban – írta az Mfor.hu.

Magyarország az egyetlen ország az Európai Unióban ahol már hetek óta a 2019-es átlagár felett kell tankolnia az autósoknak. A ludas nagyrészt a forint árfolyama.

Míg 2019-ben 320 és 335 forint között mozgott egy euró ára, egy dollár pedig átlagosan 290 forintba került, jelenleg 366 forint ér egy eurót, és 307 forint egy dollárt.

Egy február végi közvélemény-kutatás szerint az autósok 47 százaléka már 450 forintos benzin vagy gázolajárnál érdemben csökkentené autóhasználatát, 21 százalékuk 500 forint 9 százalékuk 600 forint, 7 százalékuk pedig 1000 forintos literenkénti árnál gondolná át, miként közlekedik. Van ugyanakkor 16 százalék, akinek mindegy, mennyibe kerül az üzemanyag, akkor is autózni fog – számolt be a napi.hu.

Ha az elkövetkező másfél hónapban marad ezen a szinten a nyersolaj jegyzése, a hatályos adószabályokból következően csökkennie kell a hazai fogyasztói áraknak, mert a fix 27 százalékos áfa mellett a jövedéki adó összege a nyersolaj világpiaci árától függ. Ha egy negyedévben átlagosan 50 dollár fölött marad a világpiaci ár, akkor literenként 10 forint plusz áfával csökkenteni kell a gázolaj, és 5 forint plusz áfával a benzin árát. Vagyis az adótartalom miatt némi árcsökkenés lesz várható áprilistól.

árfolyamdolláreuróüzemanyagár