Rekord magasságú kórházi adósság október végén

A kórházi adósság mértéke elérheti a 125 milliárd forintot, egyes becslések szerint a 130 milliárdot is, és ez csak tovább növekedhet, ez még akkor is aggasztó, ha az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) egyébként üdvözli azt, hogy a magyar kormány 90 milliárd forintot rendez a hazai fekvőbeteg-ellátó intézmények lejárt adósságállományából.

A legfrissebb, október végi adatok szerint a kórházi adósságok elérték a 125 milliárd forintot a szeptember végi 110 milliárd forint után, ami jelentős emelkedés, írja az economx.hu.

Ez az összeg december végére meghaladhatja a 135 milliárd forintot is, így hiába a Magyar Közlöny 2023. november 17-i számában megjelent, 507/2023. (XI. 17.) számú rendelet, mellel a kormány 90 milliárd forintot rendez a kórházak lejárt adósságállományából, ez az OSZ szerint ez az összeg most már maximum tűzoltásra elegendő.

Ilyenkor a kórházak gyűjtögetik a számláikat. Amelyik intézmény korábban rendezte a számlái egy részét, az október vége, november eleje felé rendszeresen már nem fizet a beszállítóknak, gyűjtögeti az adósságot, mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A számítások szerint a tartozások valahogy így néznek ki:

Egyetemi klinikák tartozása október végén:

  • Semmelweis Egyetem: 1,196 milliárd forint;
  • Debreceni Egyetem: 11,205 milliárd forint;
  • Szegedi Tudományegyetem: 7,337 milliárd forint;
  • Pécsi Tudományegyetem: 7,612 milliárd forint;

Így oszlanak meg az adósságok az Orvostechnikai Szövetség becslései szerint:

  • orvostechnikai beszállítók: 65 százalék;
  • őrzés védelem, takarítás: 5 százalék;
  • élelmezés: 5 százalék;
  • rezsi: 10 százalék;
  • egyéb szolgáltatás: 15 százalék;

Az OSZ arra kéri Magyarország Kormányát, hogy folyamatosan monitorozza a tartozásállomány alakulását, és amíg nem történik meg az egészségügy finanszírozásának reformja, a költségvetés rendszeres pluszforrásokkal tartsa elviselhető mértéken a kórházak lejárt adósságállományát.

A 444.hu írta, hogy a gyógyító-megelőző tevékenységre a költségvetés idei, október végén mutatott kiadása mindössze 5,29 százalékkal haladta meg az első tíz hónapra erre szánt pénzek összege a tavalyi első tízhavit, miközben az infláció ez év elején még 25 százalék fölött volt, és a tavaly október óta eltelt tizenkét hónapból tizenegyben meghaladta a tíz százalékot.

A borítókép illusztráció.

adósságállományadósságremndezéskórház