Regionális alapon szervezik át a magyarországi könyvtárak bizonyos feladatköreit

A december 23-i Magyar Közlönyben jelent meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete az egyes megyei hatókörű városi könyvtárak regionális feladatellátásáról és illetékességi területéről. Ennek értelmében 3, ezentúl regionális hatáskörrel bíró könyvtárat jelöltek ki meghatározott feladatok ellátására, összehangolására. A térségből nem a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár lett a befutó.

A most kijelölt regionális hatáskörű könyvtárak, mint ilyenek elsődleges feladata lesz, hogy regionális szinten koordinálják a megyei hatókörű városi könyvtárak együttműködését, valamint ők végzik a határon túli magyarság könyvtári szolgáltatásainak támogatását.

Az EMMI rendelet értelmében feladatuk lesz többek között a a települési könyvtárak fejlesztése, amelynek keretében javaslatot tesznek az egyes megyékben működő városi könyvtárak és a települési nyilvános könyvtárak fenntartóinak a könyvtár fejlesztésére. De ők ellenőrzik és rendszerezik a könyvtárak statisztikai adatszolgáltatását is.

A Csongrád-Csanád megyei könyvtárak a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, mint regionális hatáskörű könyvtár alá fognak tartozni (rajtuk kívül még Bács-Kiskun, Békés, Somogy, Tolna és Baranya megye). A másik két, regionális könytár a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár és a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár lesznek. Kiemelendő, hogy a debreceni könyvtár alá fognak tartozni a Budapest kerületi önkormányzatai által fenntartott települési nyilvános könyvtárak is.

A rendelet január 1-jétől hatályos. A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárból nem tudtak még arról nyilatkozni, hogy ez milyen fontosabb változásokkal fog járni, erről tájékoztatást januárra ígértek. Végrehajtási rendelet nélkül most ők sem tudtak többet mondani. A könyvtár ráadásul a két ünnep között zárva is tart.

A témára rálátó forrásunk szerint a könyvtári vezetők sejtették, hogy egy hasonló jogszabály meg fog születni, ám senkit sem érint jól, hogy a hatályba lépés előtt ilyen kevés idővel jött ki az EMMI rendelete, akkor, amikor erre nem lehet felkészülni már január 1-ig.

Könyvtárregionális