Reggeli hírek az orosz-ukrán háborúról

Ez a háború már nem Ukrajna egyes keleti részeiről szól. Az orosz hadsereg több várost, így Kijevet is támadja. Egy lelőtt rakéta miatt házak gyulladtak ki. Közben Brüsszelben véget ért a válság miatt összehívott Uniós csúcs.

Folytatódtak az orosz támadások Ukrajna ellen. Arról már beszámoltunk, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a csernobili atomerőművet, valamint hogy milyen szankciók léptek életbe Oroszországgal szemben.

Az éjszaka támadás érte Kijevet is. Épületek kaptak lángra Kijevben azután, hogy a légvédelem lelőtt egy orosz rakétát, a törmelék pedig az utcára zuhant. Vitalij Klicsko, a város polgármestere azt írta, hogy hárman megsérültek, egy ember pedig válságos állapotban vannak a lehulló törmelék miatt. Kijev égboltja olykor világos volt a támadás miatt. Ukrajna külügyminisztere azt írta, Kijev ilyet utoljára a nácik 1941-es támadásakor élt meg.

Az ukrán hadsereg arról is ír, hogy rakétacsapás ért egy ukrán határállomást Zaporizzsja régióban. De szintén az ukrán fegyveres erők beszámolója szerint az oroszok légicsapást mértek Kirovohrad városához közel; Vilkove és Tiraszpol közelében is orosz helikopterek lehetnek; Illetve az ukrán fegyveres erők csapatai jelenleg is harcolnak Dymer és Ivankiv települések térségében, ahol nagyszámú orosz páncélozott jármű vonult előre.

Az éjszaka az orosz erők Dél-Ukrajnában elfoglaltak egy stratégiai fontos, úgynevezett Kígyószigetet, és az ott harcoló ukrán fegyvereseket megadásra szólította fel.

Közben Brüsszelben véget ért a rendkívüli uniós csúcs. Orbán Viktor miniszterelnök Facebook üzenetében azt mondta, elítélik Oroszország háborús lépéseit. Egységes szankciók bevezetése nem érinti a kontinens energia-ellátását, mondta. Azt is elárulta, hogy megállapodtak abba, hogy több pénzt kell fordítani az Ukrajnával szomszédos országok biztonságára, és Magyarország keleti határvédelmére. Megismételte azt is, hogy nem engedi, hogy Magyarországot bárki belesodorja a háborúba.

Forrás: Orbán Viktor Facebook

Ezzel párhuzamosan az uniós csúcson újabb szankciók bevezetéséről döntöttek:

Twitteren Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt írja, a csomag több pontból áll:

  • tartalmaz pénzügyi szankciókat, amelyek az orosz bankok 70%-át és a kulcsfontosságú orosz állami kézben lévő vállalatokat célozza;
  • célozza az energiaszektort is mint kulcsfontosságú gazdasági területet, amely különösen fontos az orosz állam számára. A szankciócsomag része az olajszektort sújtó exporttilalom;
  • leállítják a repülőgépek és felszerelések eladását az orosz légitársaságoknak;
  • emellett pedig korlátozzák Oroszország hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz, így például bizonyos szoftverekhez;
  • a szankciócsomag utolsó pontja a vízumokat érinti, eszerint a diplomaták és a hozzájuk kapcsolódó csoportok, üzletemberek ezentúl nem kapnak kiváltságokat az Európai Unión belül.

Az MTI azt írta, a tagállamok közül Lengyelország, Szlovénia és Belgium szorgalmazta a lehető legerősebb szankciókat Oroszországgal szemben.

Forrás: Telex

Orbán Viktororosz-ukrán háborúszankciókUrsula von der Leyen