Rasovszky Kristóf arany-, Betlehem Dávid bronzérmet nyert nyíltvízi úszásban

Két magyar sportoló közös dobogón, a 2024-es olimpia tizedik és tizenegyedik magyar érmeit gyűjtötték be az úszók pénteken délelőtt.

Hatalmasat hajrázva 1:50.52.7 órás idővel nyerte meg a Tokióban ezüstérmet szerző Rasovszky Kristóf a férfi 10 km-es nyíltvízi úszást, 2,1 másodperccel a német Oliver Klemet előtt. Betlehem Dávid ugyancsak remekül finiselt, az olasz Domenico Acerenzát megelőzve bronzérmes lett.

A veszprémiek 27 éves kiválósága szinte végig magabiztosan vezetett a 10 kilométeres nyíltvízi úszószámban pénteken. Rasovszky Kristóf nagyon gyorsan beállt az élmezőnybe és az első kilométer után magabiztosan diktálta az iramot, egyedül akkor csúszott vissza a második helyre, amikor kapott egy kis frissítőt és egy kézzel tudta magát hajtani egy rövid időre.

Betlehem Dávid sokáig az élboly hátuljában, a hatodik-nyolcadik hely környékén haladt. Az utolsó két kilométeren viszont ő is rákapcsolt, feljött a negyedik helyre és végig csatában maradt az élmezőnnyel. Az éllovas honfitárstól viszont 8-10 másodperccel le volt maradva.

Oliver Klemet – aki a végül a második lett – a befutó Rasovszky Kristóffal az utolsó 800 méteren mindössze egy másodperc volt a két úszó közötti különbség. Elképesztő tempóra kapcsolt a teljes mezőny, de szerencsére a magyar versenyző bírta az iramot és gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, ezzel ő lett az első férfi versenyző, aki magyar színekben olimpiai aranyérmet nyert nyíltvizi úszásban. Az újdonsült olimpiai bajnok napra pontosan 12 évvel Risztov Éva londoni győzelmét követően a nyíltvízi szakág második aranyát nyerte meg és egyúttal a magyar úszósport 32. olimpiai aranyát hozta el.

aranyéremBetlehem Dávidbronzéremnyíltvízi úszásolimpiaRasovszky KristófSzajna