Rálőttek Donald Trumpra Pennsylvaniában

Támadás érte Donald Trumpot a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról.

Szombaton a Pennsylvania állambeli Butler megyében, Butler település közelében tartott nagygyűlésén Donald Trump beszédének megkezdése után mintegy 6 perccel történt az incidens. Az elnökjelölt a tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, ezután a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbevették. Donald Trumpot ezt követően lekísérték a színpadról és konvoja elhagyta a helyszínt.

Az élő közvetítés alapján lövéseket lehetett hallani. A volt amerikai elnök megsérült, de saját lábán hagyta el a pódiumot. A nagygyűlésen tízezrek vettek részt. A rendezvény a volt elnök utolsó nyilvános választási gyűlése volt a republikánus párti országos jelölőgyűlés előtt.

Az eset után az elnökjelölt a Truth Social-oldalán közzétett nyilatkozatában részvétet nyilvánított az ellene irányuló merényletkísérletben életét vesztett ember családjának, illetve a közönség súlyos sebesülést szenvedett tagja hozzátartozóinak is.

Trump hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban, egyúttal arról is beszámolt, hogy a golyó a jobb fülét érte. Támadójáról pedig annyit tudni, hogy egy 20 év körüli, Pennsylvania államból, Butler megyéből származó férfiról van szó, aki azóta halott.

A volt elnököt azóta kiengedték a kórházból, beszélt Joe Bidennel is telefonon, aki elítélte az esetet, de hasonlóan reagált az eseményre közösségi felületein Ursula von der Leyen, Szijjártó Péter, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is.

Donald Trumpelnök-jelöltlövésmerényletPennsylvania