Rágalmazásért elítélték Márki-Zay Pétert

A Csongrádi Járásbíróság első fokon rágalmazásért 500 ezer forintra és 40 ezer forint perköltségre ítélte dr. Márki-Zay Péter polgármestert, Juhász Tünde és Holubán Csilla feljelentése alapján, büntetőügyben. Ugyanezen vádakkal polgári ügyben, jó hírnév megsértéséért 800 ezer forintot már kifizetett a vásárhelyi polgármester. A vád szerint Márki-Zay Péter 2019 július 25-ei posztjában rágalmazta Juhász Tündét és Holubán Csillát.

Ahhoz, hogy pontosan értsük mi is történt emlékeznünk kell, annál is inkább, mivel az inkriminált poszt valójában egy reakció volt a magukat politikamentes szervezetnek megjelölő, de a választásokon jelölő szervezetként szereplő Szeretem Vásárhelyt Egyesület sajtótájékoztatóján elhangzottakra, ahol Walterné Böngyik Terézia azt követelte „a város első emberétől”, hogy állítsa meg a szemétbehozatalt, ami káros az egészségre és ráadásul a talajvízbe is leszivároghat a csurgalék, megmérgezve a lakosokat, különös tekintettel a gyerekekre.

2019 nyarán már javában folyt az őszi önkormányzati választásra való felkészülés. A vásárhelyi lakosok óriásplakátokon, a helyi médiában, közösségi oldalakon és heti több szórólapon kapták nyakukba a propagandát.

Cseri Tamás és Benkő Zsolt képviselők jóvoltából azt az (amúgy téves) információt kaphatták a lakosok, hogy a polgármester hozza be a több tonna import szemetet és szennyvíziszapot a városba.

Ekkor állt be egy szemeteskuka elé Walterné Böngyik Terézia iskolaigazgató, a Szeretem Vásárhely egyesület tagja – azé az egyesületé, akinek Juhász Tünde alapítója és tagja a mai napig. A szemeteskuka előtt elhangzott a bizonyos felhívás a város polgármestere felé, amire ő egy iróniát nem nélkülöző posztban válaszolt.

Az említett posztban ezt írta Márki-Zay:
„A HÁROM LEHETSÉGES MAGYARÁZAT arra, hogy a vásárhelyi lerakó a kormányhivatal engedélyével Walterné szerint mérgező olasz hulladékot rakhat le:

  1. a hivatal vezetői nem voltak tisztában a mérgező hatással, inkompetensek
  2. tisztában voltak a hulladék mérgező hatásával – saját gyermekeik életét is szándékosan veszélyeztették
  3. szó sincs mérgező hatásról, Walterné hazudozik

Az első két pont – mintha nem egymásnak ellentmondó, szándékosan képtelenre megfogalmazott mondatok lennének – sértette meg Juhász Tünde kormánymegbízottat és Holubán Csillát, a Szegedi Járási Hivatal hivatalvezetőjét. És bár polgári peres eljárásban megkapták a maguk 400-400 ezer forintját, most büntető eljárásban is elindították ugyanezt az ügyet.
Ma volt az első tárgyalás a Csongrádi Járásbíróságon, miután a pandémia miatt már háromszor elnapolták.

A január 1-től megváltozott rend szerint bíróságok ellen már nem lehet elfogultsági kérelmet indítványozni. Csak bírók ellen. Márki-Zay jogi képviselője, dr. Hamvas Ödön első körben elfogultsági kérelmet indítványozott, mivel Holubán Csilla pár éve még a Csongrádi Járási Hivatal vezetője volt, és mint ilyen napi munkakapcsolatban állt a Csongrádi Járásbírósággal, melynek elnöke Dr. Badóné dr. Murányi Edit, aki éppen ezt a tárgyalást is megkapta. A bírónő megállapította, hogy ő nem elfogult és lefolytatta a tárgyalást.

Márki-Zay Péter közösségi oldalán a január 26-i tárgyalásról azt írja:
„Juhász Tünde ma a bíróságon a bejegyzés alatti, becsületét sértő komment-cunámiról beszélt, viszont EGYETLEN PÉLDÁT SEM TUDOTT MUTATNI – ugyanis rajtuk kívül nem akadt még egy olyan ostoba ember, aki szerint én őket a saját gyermekeik szándékos meggyilkolásával vádoltam volna…
A pártállami igazságszolgáltatás engem folyamatosan hazugságokkal citál bíróságra és büntet milliókra, miközben ők rágalmaztak engem a csak a Fidesz által behozott ukrán és indiai migránsok és mérgező olasz szemét behozatalával, az általuk szabályokat felülírva kiadott bérlakás korrupciójával, mecsetépítéssel és kórházbezárással – van-e a szégyentelen hazudozásnak és koncepciós pereknek határa?”

A bíróság előtt Juhász Tünde egyébként elmondta, hogy 25 éve dolgozik a közigazgatásban és azt tapasztalta, hogy nincs helye és módja a pártpolitikai megnyilvánulásoknak, ezért volt teljesen meglepő és megdöbbentő számára az, hogy „Márki-Zay Péter politikai iszap-birkózásba” akarta őt és munkatársát bevonni, politikai haszonszerzés céljából.

Ezt később Márki-Zay ügyvédje azzal cáfolta, hogy ma Magyarországon nem létezik olyan kormánymegbízott, aki valamilyen ellenzéki pártnak lenne a tagja. Márki-Zay Péter pedig elmondta, hogy ha politikai haszonszerzés lett volna a célja, akkor ő támad és nem védekezik.

Juhász Tünde a kommentcunamiról, amit a polgármester posztja alatt vélt felfedezni azt állította, hogy rágalmazó volt és legalább olyan sértő, mint a poszt maga. Márki-Zay Péter felkérésére, hogy mutassanak akár egy olyan kommentet, ami őket támadta volna már nem érkezett válasz.

A bíróság azt is elutasította, hogy Márki-Zay-ék tanúként behívják Walterné Böngyik Teréziát, aki elmondhatta volna honnan is indult az egész ügy.
A Csongrádi Járásbíróság elnöke, Badóné dr. Murányi Edit bíró ma bűnösnek találta dr. Márki-Zay Pétert rágalmazás vétségében. Szerinte a megfogalmazottak nem tekinthetőek hipotézisnek, feltevésnek, és bár azt állíthatja Juhász Tündéről és Holubán Csilláról, hogy szakmailag alkalmatlanok, azt, hogy szándékosan mérgeznék a vásárhelyieket, különös tekintettel a saját gyerekeiket is, ezt nem lehet leírni sehol.

Mivel a Miklós Anikó vs. Márki-Zay Péter perben az ítélet próbára bocsátás lett, most Márki-Zay Pétert a bíró halmazati büntetésként 500 ezer forint + perköltségek megfizetésére ítélte.

Márki-Zay Péter facebook reakciójában azt írta, hogy „hazug vádak alapján ma ugyanannyit kap büntetésként egy ellenzéki politikus, mint amennyit 19 ezer pedofil képért egy fideszes.”

Márki-Zay Péter és védője fellebeznek az ítélet ellen.

Csongrádi JárásbíróságHolubán CsillaJuhász TündeMárki-Zay Péterrágalmazás