Ragadozó madarakat kínoztak Békés megyében

Még mindig tart a nyomozás a 2020 őszén kezdődő ügyben, amelyben végül vadkamera felvételek alapján indult rendőrségi nyomozás. A gyanú szerint a gerendási Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság területén ismétlődő jelleggel védett ragadozómadarakkal szemben követtek el állatkínzást élvefogó csapdák jogszerűtlen üzemeltetése során – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az MME és Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vadkamerás felvételekkel bizonyította be, hogy a vadásztársaság területén az elsősorban vadászható ragadozó emlősök (róka, borz, nyest, házi görény) gyérítésére használt élvefogó csapdákba estek ragadozó madarak. Ezeket normál esetben egyszerűen szabadon kellett volna engedni a napi ellenőrzések során. Az MME közleménye szerint a madarakhoz hozzá sem kellene érni, a csapda kinyitása után maguktól képesek távozni, és a csapda üzemeltetője sem szerez sérülést.

A felvételek alapján erre egyszer sem került sor, a gyanúsított egy hurkos bottal húzta ki a ragadozó madarakat nyakuknál fogva, amellyel bizonyítottan felesleges szenvedést és feltételezhetően maradandó sérüléseket vagy akár pusztulást is okozott.

A csapdából kirángatott madarakat az elengedés helyett minden rögzített esetben magával vitte, amely egyrészt hatósági engedélyköteles tevékenység, másrészt így az sem zárható ki, hogy a madarak elpusztultak, vagy velük szemben további jogsértő tevékenység zajlott.

A kihelyezett vadkamerák egy részét ismeretlen tettesek ellopták, de elég bizonyíték gyűlt össze a rendőrségi nyomozás elindításához. A tevékenység nagy valószínűséggel már hosszú ideje és több csapdával zajlott a területen, így az elmúlt néhány évben akár százas nagyságrendben is érinthetett védett ragadozó madarakat.

További képeket a parlagisas.hu oldalon találhatnak.

állatkínzásBékés megyeMagyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületNemzeti Nyomozó Irodanyomozásvadmadár