Professzori kinevezést kapott a Szegedi Tudományegyetemen Karikó Katalin

A Nobel-díjas kutató újabb tudományos elismerést kapott az Alma materétől, ahol professzorként folytatja a munkát.

A Szegedi Tudományegyetem közkapcsolati igazgatósága közleményt adott ki, melynek értelmében Karikó Katalint – a Kulturális és Innovációs Miniszter felterjesztésére – egyetemi tanárrá nevezték ki. Ez alapján a tudós az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara professzoraként folytatja munkáját.

A közleményben ismertették Karikó Katalin tudományos pályájának jelentőségét. Eddigi kutatói teljesítményét, tudósi erényeit és emberi attitűdjét több mint száz tudományos és társadalmi kitüntetés, illetve a kutatótársával megosztva kapott 2023. évi fiziológiai és orvosi Nobel-díj ismerte el.  Tizennyolc egyetem – köztük alma matere, az SZTE – díszdoktora; tíz akadémia – köztük az MTA – tagja.

Kutatóként négy évtizede az RNS-alapú mechanizmusokkal foglalkozik, munkájának végső célja az in vitro módosított mRNS kifejlesztése és terápiás alkalmazása. Vizsgálta az RNS okozta immunaktivációt és kutatótársával felfedezte, hogy a nukleozid-módosítások tompítják az RNS kiváltotta immunválaszt, ami kiszélesítette az mRNS terápiás alkalmazási lehetőségeit.

Karikó KatalinkinevezésprofesszorSzegedi Tudományegyetem