Pottyondy Edina: Keserűséget érzek, ha arra gondolok, hogy mit tesznek Magyarországgal, a jövőnkkel

„A nemzeti ünnepeink a semmitmondás, a nagyotmondás, a lózung dobálás és a kellemetlen önpátosz alkalmai. A politikusok és a politika megfojtja a normális emlékezést és ünneplést” – fogalmazott Facebook-posztjában Pottyondy Edina szerdán.

Szerinte ma, október 23-án is arról szól a licit, hogy kik 1956 valódi örökösei. „Nagy a verseny, erős a mezőny! Orbán Viktor szégyentelenül azzal kérkedik, hogy fegyverrel menne a frontra, ha jönnének az oroszok. De azért a lyukas zászló kisajátítása is ügyes próbálkozás…” – jegyezte meg az előadó.

Azzal folytatta, hogy „mindeközben az állami propaganda úgy hajlítja a történelmet, mintha azok a javarészt baloldali arcok, akik forradalmat csináltak, nem igazságos társadalomról, működő demokráciáról, szabad szólásról, erős szakszervezetekről (munkástanácsokról) ábrándoztak, hanem arról, hogy hogyan legyen annyira szuverén az ország, hogy az elit következmények nélkül lophassa szét”. Leginkább keserűséget érez, ha arra gondol, hogyan él vissza a politika az ’56-os vagy akár a ’48-as forradalmárok önfeláldozásával, ha arra gondol, hogy „mit tesznek Magyarországgal, a jövőnkkel, miközben akár épülhetne ebből az országból egy Finnország vagy egy Dánia, vagy Csehország vagy Szlovénia. Persze nem egyik napról a másikra. Csak itt éppen Fehéroroszországot és Szerbiát gyártanak a gyerekeinknek” – fejtette ki.

Így neki 1956 a csalódásról, a cserbenhagyásról szól.

És nemcsak arról, hogy hogyan hagyta a magyar forradalmat cserben a világ, hanem arról is, hogy hogyan hagyjuk cserben naponta azokat az értékeket mint például a szolidaritást, a konszenzuskeresést, az emberi méltóságot, a tudás és a kultúra tiszteletét, amik nélkül nincs társadalom és nincs magyarság

– zárta gondolatait.

1956-os forradalom és szabadságharcmegemlékezésnemzeti ünnepOrbán ViktorPottyondy Edina