Pörkölt, táskaleves, derelye – Húsz csapat jelentkezett eddig az Ízök Fesztiváljára

Önfeledt kikapcsolódást ígér szombatra a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ (BFMK). A VIII. Vásárhelyi Ízök Fesztiválja mellett ugyanis II. Butellás Pálinka-mustrát is megrendezik, így a térségre jellemző ételeké és italoké lesz a főszerep az Almáskertben és a sétálóutcán. A biztonságos szórakozás érdekében a szervezők azt kérik, hogy mindenki tartsa be a higiénés szabályokat és a másfél méteres távolságot.

Már elfoglalták a sétálóutcát azok a faházak, amelyek kézműves portékákat és ételt-italt kínálnak szombaton a Vásárhelyi Ízök Fesztiváljára és a 2. Butellás Pálinka mustrára érkező vendégeknek. A főző csapatok, amelyek arra vállalkoznak, hogy a térségre jellemző étkeket készítenek, már délelőtt birtokba vehetik az Almáskertet. 10 órától egészen 15 óráig rotyognak vagy sülnek majd a finomságoknak, a zsűri ezt követően hirdet eredményt.

Eddig 20 csapat jelentkezett. A birka-, az őz- a bivalypörkölttől kezdve a táskalevesen át egészen a derelyéig, a legkülönbözőbb fogásokkal készülnek a résztvevők. Azt gondolom, hogy idén is tesznek magukért a csapatok és nagyon jó hangulatban telik majd a rendezvény – mondta el a Vásárhelyi TV híradójának Varga Anikó, a BFMK intézményvezetője.

A párlatok esetében is a helyben vagy a környéken termesztett gyümölcsökből erjesztett nedűk élveznek előnyt. Értékelésük a borversenyekhez hasonlóan, pontozásos módszerrel történik, figyelve az illatra, az ízvilágra és az állagra. A szórakozás közben azonban a biztonságról sem szabad megfeledkezni- hívta fel a figyelmet Varga Anikó.

– Szalaggal lesz körbe kerítve a főzőverseny helyszínen. A közterület-felügyelők figyelik majd, hányan tartózkodnak a területen. Több ponton is kézfertőtlenítőt helyezünk ki, takarítók is folyamatosan pásztázzak majd a területet kint és bent egyaránt és fertőtlenítenek – mondja Varga. Kiemelte, hogy az intézmény is nyitva lesz, hiszen az emeleti részen egy csodálatos kiállítást is meg lehet nézni.

A gyerekek szórakoztatásáról szombaton délelőtt egy székely mesemondó gondoskodik, délután azonban már a zenéé lesz a főszerep a sétálóutcán és környékén.

BFMKgasztronómiakézművesVarga AnikóVásárhelyi Ízök Fesztiválja