Polgármesteri hírlevél: Miért nem adott a Fidesz soha iskolakezdési támogatást Vásárhelyen?

Márki-Zay Péter polgármesteri hírlevele a szeptember 9-i Vásárhelyi Valóság újságban jelent meg.

Szórólapon kritizálja Lázár János Fidesz-szervezete a jelenlegi városvezetést azért, amit saját maga sem vezetett be 28 éves városvezetése során: nincs Vásárhelyen mindenkinek alanyi jogon járó iskolakezdési támogatás. Ahogy a megyében és országosan, a kormánypárt által vezetett települések többségében sincs. Makón viszont van, minden általános iskolásnak, szegénynek és gazdagnak egyaránt (és van még Szegeden, és a megye öt községében).

Tudják mi van még Makón? Kommunális adó, ami mindenkit terhel. És tudják mi NINCS Makón? Ingyenes tömegközlekedés, ingyenes dodzsem, szegény gyerekeknek ingyenes strandbelépők, A és B menü a közétkeztetésben, helyi védett épületek felújítására támogatás, és nincs minden óvodai és bölcsődei csoportszobában klíma sem…

Ezek egyike sem volt Vásárhelyen a Fidesz vezetése alatt – volt viszont az országban legmagasabb ingatlanadó, az országban legmagasabb adósság, és az országban legmagasabb korrupció (a Korrupciókutató kimutatása szerint), vagy éppenséggel a Lázár úr baráti-rokoni körének kifizetett országosan legdrágább kamerarendszer, a legtöbb haveroknak, áron alul eladott önkormányzati lakás, országosan példátlan, évi 120 milliós lázári „dínom-dánom”, vagy éppenséggel egyetlen 47 milliós repiszámla, amiről senki nem tudta megmondani, hogy tételesen mire ment el…

Magyarország a világon is első azon kormányzati „szociális” támogatások vonatkozásában, melyeknél nincs jövedelemkorlát – azaz fordított Robin Hood-módjára sokszor a legszegényebbek pénzén (világrekorder ÁFA, a szegények adója) támogatjuk a gazdagokat (adóparadicsom a multiknak, vagy éppen olyan autóvásárlási támogatás, amire a szegényeknek esélye sincs). Ilyen támogatás volt Vásárhelyen is az időskorúak karácsonyi 5000 forintja, ami a leggazdagabbaknak igazán nem segített, a szegényeknek viszont nem volt elég – és ilyen az iskolakezdési támogatás is Makón, amiből a NER nagyvállalkozóinak gyermekei ugyanannyit kapnak, mint a Honvéd telepi legszegényebb gyerekek. A Nemzeti Együttműködés Rendszerének lényege, hogy miközben a Fidesz-politikusok a brit királyi családot megszégyenítő vagyonokat halmoztak fel, kastélyokkal és jachtokkal, hatalmas földbirtokokkal és nemzetközi cégbirodalmakkal, az ország egésze Európa legszegényebbje lett, a legalacsonyabb bérekkel és egy főre jutó fogyasztással.

Hódmezővásárhelyen hat évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy mostantól nem a városvezető gazdagszik, hanem a város. Sikeresen felszámoltuk a korrupciót, visszafizettük a Fidesz által hátrahagyott adósság kétharmadát, eltöröltük a lakossági építményadót, leállítottuk a szociális bérlakások eladását, a városi vagyon magánosítását. Ételosztásokkal, szociális segélyekkel, a szociális bérlakások szigetelésével és felújításával, ingyenes buszjáratokkal, a szegény gyermekek kiemelt támogatásával és nekik biztosított szórakozási és tanulási lehetőségekkel (Kulcs-programok) dolgozunk a felzárkóztatáson. A most kezdődő ötéves ciklus kiemelt feladata számunkra, hogy a városi erőforrások összehangolt alkalmazásával esélyt adjunk a legszegényebb családokba születő, gyakran cigány származású gyermekeknek is arra, hogy akár mérnökök, orvosok, jól kereső vállalkozók, szakemberek lehessenek – hiszen hazánkban az OECD-országok között szégyenletesen kicsi a társadalmi mobilitás, az iskola nem nyit új lehetőségeket a gyermekek előtt – aki szegény családba születik, szegény is marad.

Ferenc pápával egyetértésben valljuk, hogy a korrupció a társadalom ellen elkövetett legnagyobb bűn. Az ország kleptokrata vezetésével ellentétben mi a pápa által meghirdetett lehajló szeretettel fordulunk a szegények felé és értük dolgozunk – nem a politikusok gazdagodásán. Ezt a példát pedig követésre ajánljuk nemcsak a megyében, de országosan is.

HódmezővásárhelyMárki-Zay Péterpolgármesteri hírlevél