Pokomándy Zsuzsanna továbbadná a foltvarrás tudományát

Amiket tanult, azt minél több embernek szeretné továbbadni Pokomándy Zsuzsanna, aki több mint 20 éve vezeti a Margaréta Foltmozaik Klubot a helyi művelődési központban. A patchwork szeretetét és népszerűsítését hivatott szakkör a járványhelyzetre való tekintettel csak szeptembertől működik újra, de vezetője addig is várja azoknak a lányoknak és asszonyoknak a jelentkezését, akik szeretnének elmélyedni ebben a kézműves technikában.

Virágok és vibráló színek – ezek Pokomándy Zsuzsanna védjegyei, aki a foltvarrással még gyerekkorában találkozott, amikor nagymamái terítőket, illetve kötényeket készítettek maradék textíliákból. Akkor még csak a szépet látta bennük, később azonban elsajátította ennek a kézműves technikának a tudományát és 2000-ben megalapította a Margaréta Foltmozaik Klubot a helyi művelődési házban.

– Azóta kisebb-nagyobb változtatásokkal, létszám csökkenéssel, növekedéssel, úgy mondjuk a mai napig is működik. Most a vírushelyzet miatt nem találkoztunk több mint egy éve, de azért mindenki dolgozott otthon, többek között én is – mesélte a Vásárhelyi Televíziónak.

Folt hátán folt – lehet új vagy régi anyagdarab, a lényeg, hogy ezeket úgy kell összeilleszteni, hogy jól álljanak egymásnak és egy egészet alkossanak. Egyetlen szabály a kötött árú kerülése, mert az nem tudja megtartani formáját és így nem lesz időtálló az elkészült termék.

– Nem muszáj, hogy feltétlenül varrógépe legyen az illetőnek, mindent meg kell varrni kézzel is. A különböző darabok összevarrása is lehet kézzel, sőt a tűzést is lehet kézzel végezni. Van olyan foltvarró, aki nem is dolgozik csak kézi varrással. Lehet rá mindent alkalmazni, a színeket egyénileg válogatjuk össze, kinek milyen az ízlése – fogalmazott.

Az idei Pro Urbe-díj egyik várományosa Pokomándy Zsuzsanna, aki évtizedek óta fontos missziójának tartja, hogy a kézműves technikákat minél több embernek átadja. Ezért a nyári időszakban várja azoknak a lányoknak és asszonyoknak a jelentkezését, akik szeptembertől a foltvarrás rejtelmeiben szeretnének elmélyedni a Margaréta Foltmozaik Klubban.

kézműves