Pókokról, csótányokról, ezer lábú rovarokról a Cseresnyésben

A HSZC Cseresnyés Kollégium lakói igazán érdekes előadásnak lehettek szem- és fültanúi. Az egyik diáktársuk volt az előadó: Katymarac Bálint kedvenc kisállatait mutatta be a társainak és a kollégium tanárainak. Kis csoportokban, közösségenként hallgatták meg előadót az aulában.

Bálint az ízeltlábúak nagy barátja és nagyon színvonalas előadást tartott, melyet a kollégium két biológia tanára is elismert. A magas színvonalú prezentáció során, a nagyon szerteágazó szakmai ismereteken kívül a kedvencei iránt érzett végtelenül nagy szeretete is átjött – tájékoztatta szerkesztőségünket Gregus József, diákönkormányzatot segítő pedagógus. Bálint három különböző fajtájú óriáspókot mutatott be: Brachypelma hamorii, A. geniculata, Nhandu colorviratus, továbbá három hatalmas madagaszkári sziszegő csótányt (Gromphadorhina portentosa), egy zöld ezerlábút, illetve jó néhány apró kis rovart. Mesélt természetükről, táplálkozásukról, a gondozási feladatokról és a közöttük kialakult ezer lábbal ragaszkodó kapocsról.

Érdekes élmény volt testközelben látni ezeket az állatokat. Külön öröm, hogy a diákok nagyrésze érdeklődést mutatott a kis lények iránt, ha első látásra még tartottak is tőlük. Aki ott volt, rengeteg információt megtudott ezekről az egzotikus állatokról, a nagyszerű előadás hatására pedig az elutasítás és a félelem is csökkent irányukban. Bálint egyértelműen behálózott bennünket példamutató állatszeretetével, alázatos törődésével és előadásával – zárul a tájékoztató.

A pókok az emberek többségéből félelmet váltanak ki, így nem csoda, ha szinte mindig negatív érzelmeink vannak, amikor találkozunk velük. Az álomfejtő irodalmak szerint a pók, mint szimbólum a kívülálló, megfigyelőt szimbolizálja, akárcsak a sarokban megbúvó pókok. Ugyanakkor a pók a szerencse jelképe is, valamint sokan az otthonuk védelmezőjének tartják. Így könnyen lehet pozitív értelmezése is a megjelenésének.

Cseresnyés KollégiumelőadásHódmezővásárhely