Pincérek jelentkeztek a Hódkertésznél

Lapunk értesülései szerint a Hódkertészt is megkeresték a vásárhelyi vendéglátók elbocsátott dolgozói, hogy munkát találjanak.

Összesen 25-30 ezer külföldi – elsősorban erdélyi – idénymunkás hiányozhat a hazai kertészetekből az idei betakarításkor a koronavírus-járvány miatt – írta heti elemzésében a növekedés.hu. A spárgaszedéshez 2-3 ezer idénymunkás kellene, míg az április második felében induló szamócaszezon tovább növeli a rövid távú munkaerő igényeket. Május közepére a munkaerőhiány általános kertészeti problémává válhat, ha addig nem születnek áthidaló intézkedések.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban már bejelentette, hogy magyar-román megállapodás született arról, hogy a határ 30 kilométeres körzetében újra lehetővé válik a munkavégzési célú ingázás, ez azonban a távolabb lévő kertészetek számára nem hozhat megnyugtató megoldást.

Ágazati vélemények szerint a mai helyzetben az lenne a legjobb megoldás, ha a kieső külföldi munkaerőt magyar munkavállalókkal lehetne pótolni.

A hazai piaci szereplőket tömörítő Fruitveb szerint a nagybani piacon a hazai termékek forgalma a jelenlegi járványveszélyes helyzetben is zavartalan, és az ágazati vállalkozások az importcsökkenéstől függetlenül is el tudják látni elegendő zöldséggel és gyümölccsel a hazai lakosságot.

Lapunk megkereste a helyben 150, Gyálon további 50 főt foglalkoztató Hódkertész Kft-t, de ők nem kívántak nyilatkozni. A társasághoz közel álló forrástól viszont úgy értesültünk, sok olyan vásárhelyi érdeklődött munkalehetőség iránt, aki eddig a vendéglátásban dolgozott, de elveszítette állását. Úgy tudjuk, a Hódkertész részéről zavartalan a kiskereskedelmi láncok ellátása, húsvét előtt jelentős megrendeléseket kaptak, és nem okozott gondot a környéken termelt uborka forgalmazása sem, noha voltak olyan hírek, hogy az olcsó olasz import miatt eladhatatlan lesz a hazai. A 2018-ban több mint 3 milliárd forint árbevételt jegyző vásárhelyi cégnél a veszélyhelyzet kihirdetése óta még fokozottabban ügyelnek a higiéniás előírásokra: hajhálóban és szájmaszkban csomagolják a termékeket. A Hódkertész egyébként felajánlásokkal is segíti a védekezésben résztvevőket: legutóbb 600 doboz paradicsomot adományoztak egészségügyi dolgozóknak.

Hódkertész