Piaci körképünk: még szokják a vásárhelyiek az új szabályokat

A vevők higgadtabban fogadják a tegnap óta életbe lépett új szabályokat a vásárhelyi piacon, a kereskedők egy része kevésbé. Nincs nyitva minden kapu, a rendre közterületesek, polgárőrök és a HMSZ munkatársai figyelnek.

– Most sajnos ez van – summázta az almák között válogató Nagy Sándorné. – Nekem már nem kellett sorakozni, direkt később jöttem. Ennivalót muszáj venni, de ritkán, kétnaponta megyek csak boltba. Most reggel eljöttem, gyorsan megveszem, ami kell és igyekszem haza. Hogy mi lesz még, azt nem tudom. Most, hogy be vagyunk zárva egy dolog, de szerintem lesz nagyobb baj is még.

– Amióta tart a vírus, most vagyok itt először, minden élelmet sikerült megvenni – felelte kérdésünkre Kezes Enikő. A fiatal nő tudja, hogy vigyázni kell, de néha muszáj elindulni élelmiszert vásárolni. Az elmúlt napokban ő is átszervezte a napjait, másképp él azóta, nem járkál el, inkább otthon marad.

– Helyesnek tartom az új szabályokat, ha nem muszáj, nem megyek tömegbe. Egyelőre nem tapasztaltam változást a piac életében, az emberek türelmesek voltak – mondta a középkorú vásárhelyi férfi, Sándor.

A korai órákban sorban állás után jutottak be a vevők a piacra, később már jóval kevesebben indultak beszerző körútra, gyérült a tömeg. Hozzá kell tenni, a péntek nem a csúcsforgalom napja, holnap és holnapután jóval több ember jelenlétére kell számítani. Szétnéztünk az árak terén is, a keresletnövekedés-függvénynek megfelelően a krumpli ára megugrott, egy 15 kilogrammos zsákért 4-5000 forintot kérnek.

Főként az élelmiszerek fogynak, ruhaneműt, virágot kevésbé vesznek – erről számoltak be az árusok. Közülük találkoztunk többekkel, akik megértik, hogy az eddig nem tapasztalt helyzetben eddig nem tapasztalt szabályokat kellett hozni. Mások kevésbé elfogadók és azt szeretnénk, ha a piac élete úgy zajlana, ahogy eddig, azaz, például ha minden kapu nyitva lenne. Azt is tapasztaljuk, akad, aki emiatt az egyenruhásokra önti a haragját. Most a szokottnál is több türelemre és megértésre van szükség vevő és eladó oldaláról egyaránt. Szombaton és vasárnap még nagyobb tömegre kell számítani, nem lenne célravezető, ha az amúgy is nehéz mindennapokat agresszivitással toldanánk meg.

koronavírusKoronavírus-világjárvány (COVID-19)piac