Petőfi ismét az oktatás helyzetére hívja fel a figyelmet

Az elmúlt napokban a Momentum húsz Csongrád-Csanád megyei településen helyezett el figyelemfelhívó plakátokat köztéri szobrokon és emlékműveken, hogy felhívják a figyelmet az oktatás válságára. Mint közleményükben írják: pár éven belül könnyen előfordulhat, hogy nem lesz, aki nemzeti nagyjainkat, iróinkat, költőinket, helyi hőseinket bemutassa a jövő generációjának.

Jelenleg 35 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból, a Pedagógusok Szakszervezete által kiadott közlemény szerint. A tanárhiány különösen magas a természettudományos tárgyak és az idegennyelv-tanítás területén. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy sok tanár már elérte, vagy pár éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt, és csak maroknyi fiatal választja a tanári pályát.

Az ellenzéki párt szerint miközben a kormány ezer milliárdokat költ a Vodafone és a Liszt Ferenc repülőtér megvásárlására, a tanároknak ígért béremelés időpontját folyamatosan halogatják, a státusztörvény elfogadásáért cserébe beígért jelentős béremelés pedig teljesen elmaradt.

A Momentum ezeket javasolja a magyar oktatás válságára:

  1. A státusztörvény visszavonása;
  2. azonnali 50%-os béremelés zsarolás és apróbetűs részek nélkül a tanárok és pedagógusok számára;
  3. átfogó tantervi és intézményi reform a tanárok, diákok és szülők bevonásával;
  4. széleskörű iskolabusz-programot kell indítani, hogy minden gyermek megfelelő oktatáshoz férhessen hozzá;
  5. az iskolák fenntartását és irányítását vissza kell adni a helyi közösségeknek és a települési önkormányzatoknak.

A plakátos akciót az alábbi településeken hajtották végre: Hódmezővásárhely, Makó, Szentes, Csongrád, Mindszent, Szegvár, Pusztaszer, Ópusztaszer, Kistelek, Balástya, Üllés, Sándorfalva, Szatymaz, Zsombó, Ruzsa, Ásotthalom, Mórahalom, Deszk, Kiszombor, Kübekháza.

Csongrád-Csanád megyeHódmezővásárhelyMomentumpetőfi-szoborplakátstátusztörvény