Petíciót kapott a vásárhelyi tankerület vezetője a szentesi drámai osztály átszervezése miatt

Miklós Anikó helyett a tankerület titkársági munkatársa vette át azt a 3359 aláírással ellátott petíciót, melyben az aláírói az országosan ismert és elismert drámai osztállyal kapcsolatos önhatalmú döntés ellen tiltakoztak. Az aHang egyébként június óta próbált egyeztetni a tankerület és a szentesi gimi vezetőivel, de sikertelenül. Ma mindkét helyre elmentek. A képen a vásárhelyi tankerület egyik munkatársa (balról) veszi át a petíciót Tóth Rebekától.

Kiakadtak az országos hírű szentesi drámai osztály diákjainak szülei, miután a Horváth Mihály Gimnázium igazgatónője, Sipos Kitti Lídia, mindenféle egyeztetés nélkül felmondta a budapesti Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal való együttműködést. Ez pedig azzal jár, hogy a továbbiakban a KIMI már nem tudja támogatni a HMG – még Bácskai Mihály egykori igazgató által gründolt – drámatagozatát közös programokkal, tréningek tartásával, tanári továbbképzésekkel, ingyenes szállás biztosításával.

A Horváth Mihály Gimnázium igazgatónője – aki a helyhatósági választáson a Fidesz színeiben szerepelt, de nem szerzett mandátumot – egy ugyancsak szentesi zeneiskolával, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolával létesít továbbiakban együttműködést – derült ki időközben.

Az ügyből egyébként azért lett országos hír, mert a Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatos osztályában olyan diákok is végeztek, mint Alföldi Róbert, Szőke András, Badár Sándor, Gáspár Sándor, Ternyák Zoltán, Cserna-Szabó András, Miczura Mónika vagy Nyáry Krisztián irodalomtörténész.

Mindez azért lett hír Vásárhelyen, mert az aHang aktivistái ma reggel a szentesi igazgatónőjének, majd kora délelőtt az intézményfenntartó Hódmezővásárhelyi Tankerület vezetőjének személyesen akarták átadni azt a 3359 aláírást tartalmazó petíciót, melyben tiltakoznak a mindenféle egyeztetés és indoklás nélküli döntés ellen.

A Horváth Mihály Gimnáziumba azonban nem jutottak be, így csak annak bezárt kapura ragasztották ki az ívet.

A petícióval csak a gimi kapujáig jutottak az aHang aktivistái

A vásárhelyi tankerületnél sem tudták Miklós Anikó kezeibe adni azt, a tankerület vezető asszony helyett a titkárság egyik munkatársa vette azt át Tóth Rebekától, az aHang Csongrád megyei koordinátorától azzal, hogy azt átadja a vezetőnek.

Ennyi oldalra fértek el az aláírások
Ennyi oldalra fértek el az aláírások

– Június óta próbáltunk időpontot egyeztetni e-mailen, és telefonon kerestük többször is a tankerület vezetőjét, de nem jártunk sikerrel – mondta Tóth Rebeka, – ezért személyesen, ügyfélfogadási időben próbáltuk meg az íveket átadni. Az aláírásgyűjtés azután indult, hogy kiderült az átszervezés, de a döntésbe se a szülőket, se a tanárokat, se a diákokat, se a partneriskolát nem vonták be. Nekünk teljesen elfogadhatatlan, hogy így szülessenek döntések, szakmai indoklás nélkül. Nyilván elindult a találgatás, hogy milyen szakmai konfliktusok vezettek eddig a döntésig – tette hozzá.

A petíció fejléce. A szentesi gimi igazgatónője az eredeti címzettje
A petíció fejléce. A szentesi gimi igazgatónője az eredeti címzettje

A petíció aláírói egyébként azt kérik, hogy ilyen módon ne szülessenek döntések, és fontolják meg az átszervezéssel kapcsolatos döntést. Tóth Rebeka arra számít, hogy Miklós Anikó reagál a petíciójukra.

Elektronikus levélben kérdeztük meg Miklós Anikó tankerületi igazgatót, hogy mit tesz, vagy tehet ez ügyben és mi lesz a sorsa a petíciónak?

Ha választ kapunk, közzétesszük.

aHangdrámaHódmezővásárhelyi Tankerületi KözpontHorváth Mihály GimnáziumMiklós AnikóoktatásSipos Kitti LídiaSzentesTóth Rebeka