Pert nyert az önkormányzat: a kórháznak fizetnie kell a parkolásért

A Szegedi Törvényszék jogerős ítéletében kötelezte a vásárhelyi kórházat, hogy fizessen a vásárhelyi önkormányzatnak 9 millió 420 ezer forintot (plusz a kamatot és a perköltséget, – írja a Hódmezővásárhely Város gyorshír szolgálata.

A Szegedi Törvényszék jogerős ítéletével helybenhagyta a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság 2022. március 3-án hozott elsőfokú ítéletét, amelyben a bíróság kötelezte a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó alperest, hogy Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város önkormányzata javára fizessen meg 9 millió 420 ezer forint ingatlanhasználati díjat és ennek járulékait (kamat és perköltség).

Az önkormányzat azért indított pert a kórházat fenntartó állami intézmény ellen, mert az önkormányzat tulajdonában álló, Hunyadi u. 3. szám alatti ingatlan (Kórház „L” épület) egy részét az intézmény parkolóként használja érvényes bérleti szerződés nélkül. Egy korábbi perben eljárt szakértő a használati díj havi mértékét 500 ezer forint összegben állapította meg. Ezen korábbi perben az önkormányzat ugyanezen jogcímen már 30 millió forint összegű használati díjat beszámítással érvényesített az intézménnyel szemben. Az újabb perben a 2019. szeptember 5. és 2021. március 31. közötti időszakra érvényesítette az önkormányzat a használati díj iránti igényét. A kórházat fenntartó állami intézmény a per során – egyebek mellett – azzal védekezett, hogy a területet közérdekű célra (kórházi dolgozók, betegek, látogatók, mentők, betegszállítók, védőoltásra váró személyek, honvédek, beszállítók, taxik stb. gépjárműveinek várakozására) használta, ezért – álláspontja szerint – az önkormányzatot nem illeti meg használati díj.

A Szegedi Törvényszék jogerős ítélete szerint az intézmény perbeli hivatkozásai nem mentesítik a használati díj megfizetésének kötelezettsége alól, ezért a felperesi önkormányzat keresete megalapozott volt mind annak jogalapjában, mind összegszerűségében. Az ítélet jogerős és végrehajtható, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Mint ismeretes 2019-ben Márki-Zay Péter polgármester több Ízben is kezdeményezett tárgyalást a kórházzal, a találkozó nem jött létre. A Polgármesteri Hivatal titkársága egy alkalommal 15 időpontot ajánlott fel Kallai Árpád főigazgató számára, de nem sikerült egyetlen egyet sem találni, ami megfelelő lett volna.

kórházÖnkormányzatparkolóper