Pécsről is érkezett érdeklődő a vásárhelyi honvéd középiskola nyílt napjára

Három órányi utazást is vállalt a Nyári család, hogy részt vegyen a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola mai, a vásárhelyi laktanyában rendezett nyílt napján. Persze az érdeklődő nyolcadikosok (és szüleik) zöme nem jött ilyen messziről. A képen az egyik nyolcadikos diák a honvédség új páncéltörőjével a vállán.

– Gyerekkorom óta katona akartam lenni, így ez az iskola keltette fel az érdeklődésemet. A fegyverek és a csatázás érdekel elsősorban és persze minden, amit egy katona használ vagy csinál – mondta a Pécsről érkezett, nyolcadikos Nyári Valentin Rajmond -, aki elárulta azt is, hogy a számítógépes játékok alapján mondja mindezt. – A legizgalmasabbak tényleg a fegyverek – tette hozzá azután, hogy sisakot és testpáncélt húzott, és kipróbálta az egyik kézifegyver súlyát is. Tapasztalta is, hogy azért jócskán van különbség a komputeres játék és az igazi katonai felszerelés között.

Persze nem csak ilyen messziről, de közelebbről, például Szarvasról, Mezőberényről, Szegedről is érkeztek diákok (általában szüleikkel és testvéreikkel), hogy bepillantást kapjanak abba, hogy katonai középiskolásként milyen lesz majd az életük – ha a Kratochvil Károly Honvéd Középiskolába jelentkeznek.

A középiskoláról Máté Gergő főhadnagy, megbízott igazgatóhelyettes tartott előadást az érdeklődőknek. Elhangzott, hogy a felvételinél foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell átesni és fizikai szintfelmérőt is tartanak. – Azokat az érdeklődőket vártuk ma, akik szeretnének nálunk továbbtanulni, ezért igyekszünk bemutatni az intézményünk működését, azt is bemutatjuk, hogyan lehet hozzánk bekerülni – mondta.

A szülők és a gyerekek megtekinthették a laktanya egykori nőtlen szállójában kialakított kollégiumi körleteket, de leginkább a lézerlövészet, a páncéltörő, a drón és a különféle kézifegyverek érdekelték őket. A vállalkozó kedvű gyerekek felvehették a sisakot, a gyakorló testpáncélt és kipróbálhatták, hogyan lehet célozni akár a pisztolyokkal, akár a karabélyokkal vagy a golyószóróval. Láthatóan nagy élményt jelentett mindenkinek még az is, amikor a katonai mentőt és az egészségügyi felszerelését láthatták, vagy amikor a Pálffy huszárok érdekfeszítő, a régi fegyverekkel kapcsolatos ismertetőjét hallgatták.

– 25 kadétot tudunk felvenni a következő tanévre a honvéd középiskola gimnáziumi osztályába. Az iskolában azt próbáljuk bemutatni a kadétoknak, hogyan élnek igazából a katonák és rengeteg olyan programon vehetnek részt, amin más középiskolások nem- tette hozzá Máté Gergő főhadnagy.

– Arra vagyok kíváncsi, hogy a Magyar Honvédségnek milyen a felszerelése, mit szoktak csinálni a kadétok ebben az iskolában. Minden érdekel, főleg a katonák felszerelése és fegyvereik, de leginkább, hogy mit csinálnak kiképzés közben. Azért érdekel mindez, mert kiskorom óta katonákkal kapcsolatos videókat nézek – mondta az ásotthalmi Kovács-Barsi Endre, aki, ahogy mindenki más, nem csak minden kérdésére választ kapott a nyílt napon, de élményeket is szerzett arról, milyen lehet a katonaélet.

A vendégeket a helyi katonazenekar műsora szórakoztatta.

HódmezővásárhelyKadétoklaktanyanyílt napVásárhelyvásárhelyi hírek