Pártoló tagokat vár a hadiárvák vásárhelyi szervezete

Szeretnék ha sosem felejtené el az utókor a II. világháborúban elesettek emlékét.

A 1993. február 3-án 30 fővel megalakult hadigondozottak vásárhelyi szervezete – a HONSZ országos szervezete tagjaként – 10 évvel később önállósodott, a csúcsidőben 400-nál is több tagot számlált.

– A megalakulásunk után évről évre gyarapodott a szervezet létszáma, s a legmagasabb 405 volt. Ennek az volt az oka, hogy a hadiárvák és a hadiözvegyek a II. világháború után megszüntetett ellátását vásárhelyi kezdeményezésre és Lázár János országgyűlési képviselő törvényjavaslata alapján nyugdíj kiegészítésként állította vissza az Országgyűlés – mondta Oskovics György, a Hadigondozottak Hódmezővásárhelyi Egyesülete elnöke, aki a Hódi Pál utcai székházban rendezett taggyűlésen számolt be az elnökség tagjaival az egyesület előző évi munkájáról, s az idei tervekről.

Oskovics György elnök a taggyűlésen az idei programokat is ismertette

– A tagságunk mára 44 főre csökkent, az elhalálozások miatt. S míg korábban lehetett is mozgósítani a tagságot egy-egy kirándulásra, vagy más programokra, ma már nehezebb, hiszen már a 80. életévüket is betöltötték – tette hozzá az elnök.

A szervezet pártoló tagokat vár a soraiba, elsősorban olyan fiatalokat, akiket érdekel a történelem világháborús korszaka, s fontosnak tartják, hogy ne merüljenek feledésbe azok a magyar katonák, akik nem önként mentek a háborúba, s akik abban életüket vesztették, s maguk után hagyták családjukat, feleségüket, gyermekeiket.

Bánfi Sándorné Török Margit 2005 óta tagja a szervezetnek. Azt mondta, azért mert édesanyja, – aki már megalakulása óta tagja, s pénzügyi vezetője volt a HONSZ-nak, – három gyermekkel maradt egymaga a háború miatt. – Egyre inkább érzem édesapám hiányát, ahogy telik rajtam az idő. Azt, hogy gyermekkorunkban – hárman voltunk testvérek – nem volt jelen. S anyukánk sem mert beszélni arról, hogy odamaradt a háborúban. Akik annak idején a háborúba mentek, nem önként tették, hanem parancsra, nem pénzért, s feláldozták az életüket. Ártatlanok voltak, mert nem ők kezdeményezték a háborút – tette hozzá.

80 év feletti a tagok életkora

– Rossz érzés, hogy 400-ből 40-re olvadt a taglétszámunk, ezért szeretnénk ha pártoló tagként minél többen lépnének a sorainkba, ráadásul meglepődtem, hogy nagyon sokan nem is ismerik az egyesületünket a városban. Pedig a szervezetünk legfontosabb feladata az emlékezés. Emlékezni kell a háborúban elhunytakról, s kell, hogy legyen még száz év múlva is aki ezt megteszi. Aki virágot, gyertyát tesz majd az áldozatok emlékére. A fiatalabb generációnak is tudnia kellene, hogy apáink meghaltak a háborúba, s gyerekeik árván nőttek fel, ráadásul nem is tudják, apáik hol vannak eltemetve – sorolta Juhász-Nagy Mihályné elnökhelyettes.

A Hadigondozottak Hódmezővásárhelyi Egyesülete minden hónap második szerdáján délelőtt 9-től várja az érdeklődőket a Hódi Pál utca 3. szám alatt. Juhász-Nagy Mihályné elnökhelyettes elérhető a 06-30-429-1132-es telefonszámon.

hadigondozottakHódmezővásárhelymásodik világháborúOskovics Györgyvásárhelyi hírek