Partizán: Márki-Zay Péter Szabó Jánost ajánlaná polgármesternek a városban – megvan az ellenzéki program bemutatásának dátuma

Természetesen abban az esetben ajánlaná Szabót, amennyiben ő maga beül a parlamentbe és ezért időközi választást kellene kiírni a városban.

Tegnap a Partizánban Gulyás Márton vendége volt Márki-Zay Péter. A beszélgetés vége felé tértek rá Hódmezővásárhelyre. Bár Gulyás a témát úgy vezette fel, hogy azt gondolja, most még nem kívánja az „utód-jelöltjét” megnevezni, Márki-Zay ezt mégis megtette, elmondta, egyértelműen Szabó Jánost ajánlaná polgármesternek.

Meglátása szerint az elmúlt egy évben Szabó János sokat bizonyított, sok feladatban megállta a helyét. Azt emelte ki, hogy a város ingyenes tömegközlekedését, annak beindítását Szabó szervezte meg.

A műsorban sok egyéb mellett arról is beszélt Márki-Zay, hogy február 17-én mutatják be az ellenzék választási programját. Kiemelte, ebből sok részletet már lehetett tudni, egységes szerkezetbe nem öntötték eddig. Ezeknek legfontosabb pontja az elszámoltatás, csatlakozni az Európai Ügyészséghez, az Euró bevezetése, az ügynökakták nyilvánosságra hozatala, egy új alkotmány. Ezek régi pontok.

Újabb pontok, hogy fékezzék meg az inflációt, az európai integráció megerősítése, vagy a felesleges látványberuházások leállítása.

Fontosnak nevezte az egészségügy és az oktatás rendbetételét. Riporteri kérdésre válaszolva ez első lépésben béremelést jelent, mondta. Ez olyan területeket érintene azonnal, ahol, ahogy ő fogalmazott, a rendszer összeomlásával fenyeget a szakemberhiány. A pedagógusok, rendőrök és egészségügyi dolgozók fizetését emelnék meg. Ennek mértékéről pontos számot nem tudott mondani, mint anno Medgyessy Péter kampányában elhangzott. Annyit mondott,, addig fogják emelni, amíg az elvándorlás és pályaelhagyás nem áll meg ezeken a területeken.

Azt is elmondta, Polt Pétert azonnal le kell váltani, szerinte ugyanis kétharmad nélkül is ki lehet mondani, hogy Polt Péter kinevezése alkotmányellenes volt. A földszerzéssel kapcsolatban már nem tett ilyen egyértelmű kijelentéseket, meg kell vizsgálni őket, ám a magántulajdon szent, és ha a szerzés törvényes volt, akkor önmagában nem lehet pályázatokat és tulajdonszerzéseket semmissé tenni.

A teljes beszélgetést itt lehet megtekinteni:

béremelésGulyás MártonMárki-Zay PéterPartizánPolt PéterSzabó János