Páros foglalkozás a kutyusoknak

Kedden délután a szokásosnál is több kutyával és gazdival találkozhattunk a belvárosban.

A Belvárosi Tánc- és Kutyaiskola tartott foglalkozást a hozzájuk tartozó kutyáknak és gazdáiknak. Az alkalomról az iskola vezetője, Czékmán Andrea, terápiás kutya-felvezető küldött nekünk összefoglalót.

A kutya-gazda foglalkozással szerettek volna lehetőséget biztosítani az iskolában tanultak éles helyzetben való tesztelésére az oktatók segítségével. Az ingergazdag, valós környezetben végzett tréning segít a konfliktusmentesebb együttélés kialakításában.

Kedden délután – bár esett az eső – nagyon jó hangulatban telt az esemény. A kutyusok és gazdáik is nagyon ügyesek voltak, eredményesen alkalmazták a tanultakat. A feladatok között szerepelt a gazdára való koncentráció, illetve gyakorolták a laza-pórázos sétát, modellezték a kutyás párossal való találkozást.

Közömbösítést is beiktattak, azaz egy nagy körbe álltak a résztvevők és miközben a helyben maradók szembenézést kértek a kutyusaiktól, egy gazdi láb mellett vezette kedvencét a többiek között szlalomozva. Természetesen az alapvető álló-ülő-fekvő mozdulatsort is bemutatták.

„Nagyon fontos és megkönnyíti a kutyánk életét, ha szabályokat vezetünk be a hétköznapokban és ezt meg is tanítjuk nekik.” – hangsúlyozta beszámolójában Czékmán Andrea. A kedd délutáni eseményen a bevezethető szabályok közül az ételmegtagadást gyakorolták, illetve a szocializáció sem maradhatott el, sok kutyának jelent konfliktust egy szoborral való találkozás is, ezért ezt is gyakorolták, de szórakoztató feladatokat is beiktattak.

A foglalkozás célja nemcsak a kutyák és gazdik biztonságos városi közlekedésének a biztosítása, hanem a járókelők védelme is.

belvárosCzékmán AndreagazdiHódmezővásárhelykutya