Parlamenti frakciótársa sem szeretné, hogy a Lázár vezette ménesbirtokhoz kerüljön a szabadkígyósi kastély

A tulajdon átruházást nem támogatom, mert a törvényjavaslat előterjesztésére társadalmi párbeszéd nélkül került sor – írta közösségi oldalán Herczeg Tamás kormánypárti országgyűlési képviselő. A békéscsabai honatya módosító indítványt nyújtott be, hogy ne kerüljön a Lázár János felügyelte mezőhegyesi ménesbirtokhoz a szabadkígyósi kastély.

Békés megyében kiverte a biztosítékot az a törvényjavaslat, miszerint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-hez kerülne a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, amit oktatási és kulturális területen hasznosíthatna a Lázár János felügyelete alatt működő állami társaság.

Először a település fideszes polgármestere, Balogh József fakadt ki, hogy illett volna szólni neki erről a kormányzati szándékról. Az önkormányzatnak turisztikai elképzelései vannak a kastéllyal kapcsolatban, ebben Békéscsabával és Gyulával közösen tervezett, hiszen ezektől 5-10 kilométerre van Szabadkígyós, míg Mezőhegyesig 52 kilométert kell autózni.

Stummer János, a Jobbik parlamenti képviselője aláírásgyűjtést indított, a szabadkígyósi kastély ,,megmentéséért.”

Tegnap Herczeg Tamás tette nyilvánvalóvá, hogy nem szeretné, hogy Hódmezővásárhelyen megválasztott képviselőtársa felügyelete alá kerüljön az impozáns épületegyüttes. A békéscsabai fideszes politikus bejegyzésében kiemelte, az elmúlt hónapok során közösségi tervezést indított el különböző térségi programokkal, témákkal kapcsolatban, és a kastély jövőjével kapcsolatban is az önkormányzat, civil szervezetek és a lakosság bevonására van szükség, még akkor is, ha a gyönyörű park és a megújuló épület állami tulajdonban van. A hétfőn benyújtott módosító indítványának lényege, hogy ezekre a szempontokra figyelemmel, és mert a törvényjavaslat előterjesztésére társadalmi párbeszéd nélkül került sor, a tulajdon átruházást nem támogatja.

Lázár JánosNemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.Szabadkígyós