Parázs vita után fogadta el a közgyűlés a Petőfi utca 6. épületének társasházzá alakítását

Ahogy arra számítani lehetett, élénk vitát váltott ki a közgyűlésben az a napirendi pont, melyben a Petőfi utca 6. épületének társasházzá alakításáról szavaztak. Az épület egy részét évek óta a református egyház  – az Ótemplomi Református Egyházközség – használja oktatási célra. Az utóbbi időben konfliktus alakult ki a fenntartó és az önkormányzat között az épületben létrehozandó játszóház, de  az épület földszinti helyiségeinek használata miatt is.

Hosszas vita után a közgyűlés megszavazta az előterjesztést, tehát társasházzá fog alakulni a Petőfi 6. épülete, melyben évek óta a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola működik. Ezzel próbálja az önkormányzat jogilag rendbetenni, mely részét használhatja az épületnek továbbra is a református iskola, mely részét az önkormányzat, illetve az eddig is itt működő civil szervezetek, egyesületek.

Az iskola korábban az emeleti termeket kapta meg használatra az önkormányzattól, de miután egyes földszinti helyiségeket is birtokba vettek, abban állapodtak meg a tulajdonos önkormányzattal, hogy a ténylegesen használt terület rezsijét fizetik ki. 

Cseri Tamás rögtön a vita elején trükközéssel vádolta a polgármestert, szerinte teljesen átlátszó arra alapozva társasházzá alakítani az épületet, hogy valamikor volt benne egy lakás, hiszen azt már régen nem akként, hanem irodaként használják. A közgyűlési többség az, aki folyamatosan akadályt próbál gördíteni az elé, hogy iskolaként használhassák az épületet.

– Azért csinálják, hogy nehezebb legyen átadni az egyháznak- szögezte le a fideszes képviselő.

Márki-Zay Péter elmondta: semmiféle trükközés nincsen, csak az önkormányzati érdekeket védik. Ez az épület még a törvény szerint sem járna az egyháznak, és semmilyen jogalapjuk nincs kérni azt. 

Kérdéses, hogy az Európai Unió alapjogi chartájának megfelel-e egyáltalán az, hogy egy 400 millió forint értékű ingatlant akar csak úgy, ingyen és bérmentve elvinni az egyház. Ilyet nem támogathatunk!

hangsúlyozta.

– A most játszóházzá átalakítandó terem nem akadályozza a testnevelés órák megtartását, hiszen például a Deák Ferenc utcán is lenne hely tornatermet építeni – tette hozzá.

A korábban nekik felajánlott Alföldi Galériát nem fogadták el, ahhoz az épülethez ragaszkodnak, ahová mi játszóházat szeretnénk építeni. Ezt a projektet akarják akadályozni.

mondta a polgármester.

A földszinti termeket pedig teljesen illegálisan foglalták le, ahhoz joguk nem volt, most pedig erre hivatkozva kérik az egész épületet. A polgármester szerint eddig is sokkal jobban támogatták ezt az egyházközséget, mint a többit, még a törvény sem teszi lehetővé, hogy ennél is többet tegyenek. 

Elmondta, hogy tárgyaltak a többi vásárhelyi egyházzal, akik iskolát tartanak fenn városunkban – sem a katolikusok, sem a Domonkos-rendi nővérek nem értenek egyet azzal, hogy ingyenesen kaphassanak meg épületeket az önkormányzattól. Azok a képviselők pedig, akik ilyet szavaznak meg mégis, a hivatali esküjüket szegik meg ezzel, hiszen a vásárhelyieket károsítanák.

Kis Andrea az előterjesztés védelmében emlékeztette Cseri Tamást, hogy a tárgyalások során mindig a reformátusok léptek vissza a megállapodásból. Az Alföldi Galéria is fel lett ajánlva nekik, nem az önkormányzat a hibás. Véleménye szerint politikai okokból táncoltak mindig vissza. 

Soha nem szavazom meg az egyház szabad rablását az önkormányzat rovására. Az önkormányzati vagyonért mi felelősséggel tartozunk.

hangsúlyozta a képviselő.

– Ráadásul ezekre az épületekre később az önkormányzatnak még szüksége lehet, hogy oktatási célra használja, ha újra szabad oktatás lehet majd Magyarországon, és esetleg újra az önkormányzat fenntartásába kerülnének az iskolák – folytatta.

Akkora károkat okoztak, aminek az egész társadalom fogja nyögni a következményeit. A Kalmár a megszűnés határán van. Önök rúgják ki a tanárainkat, lehetetlen körülményeket teremtenek a státusztörvénnyel.

– fogalmazott a képviselő. 

Felszólalásával a magyar oktatásügy problémái felé terelődött a vita, Benkő Zsolt és Cseri Tamás szerint a régebbi szocialista kormány tehető felelőssé több, mint tízezer tanár elbocsájtásáért, de még a 13. havi fizetést is megvonták. 

Cseri Tamás nehezményezte, hogy egy szakszervezeti vezető nyilvánosan “lefitkányozza” őket, ami szerinte megengedhetetlen. Berényi Károly alpolgármester és többen erre reagálva emlékeztették, hogy elsősorban ő az, aki már számtalanszor durva minősítő jelzőket használt és használ a polgármesterre és másokra a közösségi felületeken.

Az előterjesztést végül nyolc igen szavazattal, négy nem és nulla tartózkodás ellenében elfogadták.

A közgyűlési vita vonatkozó részét itt nézhetik vissza:

Berényi KárolyCseri TamásKis AndreaközgyűlésMárki-Zay PéterÓtemplomi Református EgyházközségPetőfi 6.ReformátusokSzőnyi Benjámin Református Általános Iskolatársasház