Pannónia Ösztöndíjprogramot hirdetett a Szegedi Tudományegyetem

„Meg kell szüntetni a magyar egyetemek kizárását az Erasmus és Horizont programokból” – jelentette ki az MTI szerint Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter csütörtökön Brüsszelben. A Telex szerint ez alapján úgy tűnik, hogy a miniszter elismerte: a most induló egyetemi szemeszterben erasmusos cserékre sem mehetnek a diákok a modellváltó egyetemekről.

A lap cikke megjegyzezte, hogy Vitályos Eszter kormányszóvivő már augusztus végén arról beszélt, hogy a kormány „az Erasmus-program helyett a Pannónia-programot biztosítja” az ilyen egyetemek polgárainak, „hogy ne érezzék úgy, hogy kimaradnak valamiből”, de azt nem mondta ki, hogy ez az összes ilyen egyetemet érinti-e. A beszámoló szerint elvi lehetősége még lett volna annak, hogy az új szemeszter kezdetéig megállapodjanak.

Ami viszont biztos, hogy a modellváltáson szintén átesett Szegedi Tudományegyetem épp ma adott ki közleményt arról, hogy hallgatóit és oktatóit is „értékes nemzetközi tapasztalatok és felejthetetlen élmények várják a Pannónia Ösztöndíjprogrammal” Európán belül és kívül, a világ szinte bármely országában. A támogatás összege akár 400 ezer forint is lehet havonta.

A 2024-ben induló program első projektszakasza 10 milliárd forintos pályázati kerettel indul, ami 8 ezer felsőoktatási hallgatónak, oktatónak és munkatársnak biztosít a világ valamennyi országában rövid (5–30 nap) vagy hosszú (2–12 hónap) idejű tanulmányokat, szakmai gyakorlatot vagy diploma utáni szakmai gyakorlatot. Ezen belül 200 hallgató tanulhat a világ legjobb egyetemein kiválósági ösztöndíjjal.

A Szegedi Tudományegyetemről jelenleg 570 partnerintézménybe lehet pályázni, az ösztöndíj mértéke változik a célországtól és a mobilitás típusától függően, illetve további kiegészítő támogatásokat, például tandíj-kompenzációt, illetve szociális alapú juttatást tartalmazhat. Az SZTE kutatóegyetem, így a legnépszerűbb kategóriák egyike a kutatási célú mobilitás.

A szakmai gyakorlat és a rövid tanulmányutak esetében az SZTE-n is folyamatos a pályázási lehetőség. A hallgatói részképzés pótpályázatokkal a 2024/2025. tanév 2. félévére lehet pályázni. A program garantálja a hallgatók számára a kint szerzett kreditek elismerését, zárul a közlemény. Minden további információ elérhető az SZTE saját Pannónia-honlapján.

Hankó BalázsPannónia-programSZTEVitályos Eszter