Pacalt és paprikás krumplit osztottak a rászorulóknak a Tabáni Olvasókörben

A Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Minden Fiatal Magyarországa és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület július közepén a Tabáni Olvasókörben tartotta meg az ezúttal is magánadományokból összehozott, szokásos kétheti ruha- és ételosztó akcióját.

Tizenegy órakor már egy harmincfőnyi ember válogatta a Tiszta Vásárhelyért Egyesület által összerakott adományruhákat, játékokat és használati tárgyakat. „Két-három darab ruhát mindig sikerül találnom, általában felsőruhákat viszek” – árulta el hírportálunknak egy, a ruhaosztásra érkezett nő, aki elmondása szerint használati tárgyakat nem igazán szokott elhozni, de az eddig talált adományruhákat jó minőségűnek tartja.

A ruhák mellett számos játék és használati tárgy is kerül minden alkalommal az adományos asztalokra

„Ma is hoztunk gyermek, női és férfiruhákat is, körülbelül tíz-tizenöt zsákkal. Egyre többet visznek általában az emberek, sajnos nagy szükség van az adományokra” – vázolta Weiss Ildikó, a Tiszta Vásárhelyért Egyesület önkéntese, akitől azt is megtudtuk, hogy jelenleg annyi adományt gyűjtött össze az egyesület, hogy augusztus végéig elég kell, hogy legyen a minden második héten megtartott alkalmakra. „Egyelőre szüneteltetjük is az újjab csomagok átvételét, mert már nincs hová tenni. Ezek jó minőségű darabok, azért is fogy ilyen mennyiségben” – állapította meg, hozzátéve, hogy nemcsak az adományok túlsúlya miatt nincs elegendő tárolókapacitásuk, hanem eleve egy szűkös helyen tudják csak tárolni, amit átvesznek. Weiss Ildikó azt is elmondta, hogy a kihelyezett használati tárgyak közül szinte semmi nem szokott kimaradni, a játékokat pedig olykor maguk a gyerekek válogatják ki.

A tizenegy órai ruhaválogatást mindig a dél tájékára általában már asztalkész ebédosztás követi. A program ezúttal sem változott, de a július 14-i alkalom kicsit eltért a szokásostól, mivel kivételesen két különböző menüt is készítettek: 40 kg felajánlott pacalból és 50 kg körömből körülbelül száz adag pacalt főztek, mellette pedig készült nagyjából 450 tányérnyi kolbászos paprikás krumpli is.

„Százötven kiló krumplit és negyven kiló hagymát használtunk fel a két ételhez összesen. A pacalhoz köretképpen főtt krumplit csináltunk” – osztotta meg hírportálunkkal Czeller Éva, a vásárhelyi karitatív akciók egyik állandó résztvevője, aki a kétheti ételosztások rendszeres szakácsa. Az önkéntes azt is elmondta, hogy desszert gyanánt csomagolt édességet és – a Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából – fornettis süteményt is fognak kapni a rászorulók.

Adományokból főztek negyven kilónyi pacalt
Adományokból főztek negyven kilónyi pacalt

A hetven literes üstökben főzött pacal nem készült el a tervezett dél tájékára, így annak a ránézésre ötven-hatvan embernek, akik helyben fogyasztottak volna, hűsítőt kínáltak a Tabáni Olvasókör nagytermében a megterített asztaloknál. Végül 13 órakor szedték ki az első adag pacalt.

Amíg a helyi étkezésre szánt étel több időt kért, a kiszállításra porciózott paprikás krumplit már dél körül elkezdték házhoz hordani. „Szinte minden alkalommal a teljes várost be szoktuk járni. Volt már, hogy húsz, van, hogy tíz-tizenöt autó tud segíteni a szállításban. Amennyien vállalják, annyival csináljuk meg” – vázolta Vérten Tamás önkéntes, aki rendszeresen szállítja házhoz a csomagolt ételadagokat. Azt is elárulta, hogy a szállítási feladatok ellátása komoly rugalmasságot igényel, mivel előfordul, hogy egy autóval több kört is kell tenni. Az önkéntes elmesélte, hogy először egy barátján keresztül vett részt az egyik városi jótékonysági akcióban sofőrként, majd egyre többször segített az ételek kiszállításában, mostanra pedig az egyik állandó szereplője a rászorulók megsegítésének.

ételosztásHódmezővásárhelyMMMönkéntesruhaosztástabáni olvasókörTiszta Vásárhelyért egyesület