Óvodás bicikliversennyel avatták a Szent Antal utcát

Bár a forgalomnak már augusztus 15-én megnyitották a felújított Szent Antal utcát, azt ma délután avatták fel hivatalosan is.

Veterán járműveket, köztük egy 1954-ben készült BMW személyautót és egy 1948-ban és egy 1954-ben gyártott motorkerékpárt is megcsodálhattak, a Haramia együttes műsora teremtett jó kedvet, de a prímet az óvodások bicikliversenye vitte el a felújított Szent Antal utca avatóján.

Az érdeklődők már fél 4 után megcsodálhatták a réges-régi járműveket, melyek azonban úgy néztek ki, mintha most gördültek volna le a gyári futószalagról. Aki csak később érkezett, az már azzal találkozott, hogy óvodás gyermekek kerékpároznak még sosem látott háromkerekű bicikliken, s próbálgatják a kézzel irányítható markológépet. Ezeket egyébként egy algyői cég készíti a svéd gyerekeknek, de a jövő héten a vásárhelyi óvodák kapják majd meg a 45 kerékpárt – mint azt Berényi Károly alpolgármestertől megtudtuk – a Vásárhely Városáért Közalapítvány jóvoltából.

– A tervezéstől a kivitelezésig minden közbeszereztettünk. Versenyben nyerte el a tervezést a pályázaton a tudtom nélkül indult sógorom, Fonay Tibor, akinek egymillióval olcsóbb ajánlata volt, mint a következő pályázónak. A kivitelezést szintén versenyben nyerte el 118 millió forintos költséggel a Dél-Konstruktív Kft. Alvállalkozóként a munka nagy részét pedig vásárhelyi alvállalkozó végezte el – hangsúlyozta a Szent Antal utca megnyitása alkalmából mondott avatóbeszédében Márki-Zay Péter polgármester. Hozzátette, hogy a kivitelező öt év jótállást is vállalt a végzett munkára.

Márki-Zay Péter: 18 fát ül ültettek a felújítás után, a korábban fátlan részre

– Az a belváros rekonstrukció, mely elődeim alatt indult a Tornyai János városrehabilitációval, a 45-ös út lezárásával és sétálóutcává alakításával, majd a tram-train projektben a belső Andrássy út átépítésével, az terjed tovább a Szent Antal utcába, ahol soha nem volt fa. Mi a klímastratégiánkban vállaltuk azt, hogy beazonosítjuk Hódmezővásárhelyen azokat a hőségszigeteket, ahol katlan alakul ki, s ezeket a szigeteket élhetővé tesszük, színesítjük… A Szent Antal utcán 24 parkolóhely van, talán hárommal kevesebb, mint eddig volt, de cserében 210 négyzetméter új zöldfelületet telepítettek, 18 fát ültettek el, 200 négyzetméter mulcsot terítettek le a növényszigeteknél és 565 növényt ültettek el. És egy ív csökkenti az itt járó járművek sebességét – részletezte, kitérve arra is miért lett színes a járda a kerékpárút és az úttest.

A gyerekek nem is tudták teljesen megvárni a megnyitót, már a köszöntő alatt oda-vissza kerékpároztak az óvónők felügyelete alatt, majd, amikor rajtuk volt a sor, már rutinosan szlalomoztak végig a kijelölt pályán, hogy a célba érkezve jutalomcsokit kapjanak. A főnyereményük pedig egy csokitorta volt. A gyerekek nem csak ennek, de az ingyenes csillámtetoválásoknak és üdítőnek is nagyon örültek.

avatásMárki-Zay PéterSzent Antal utca