Öttagú zsűri válogatja majd a Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagát

Október 8-án délben nyílik majd meg a 69. Őszi Tárlat, melyre máris várják az alkotók jelentkezését. A beküldött munkákat öttagú zsűri válogatja majd ki, az Alföldi Galériában bemutatandó mintegy kétszáz alkotást.

A 69. Vásárhelyi Őszi Tárlatra a műveket július 31-ig lehet regisztrálni (egy-egy nem feltétlenül műtárgyfotó minőségű reprodukció és az adatok feltöltésével) a beadas.oszitarlat.hu oldalon. (A felület átmenetileg, várhatóan hétfőig nem elérhető, addig a regisztrálandó műveik adatait a vasarhelyioszitarlat@gmail.com címre kell elküldeni.) – hangzott el Nahimi Péter, a Tornyai János Múzeum Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatója, valamint Nátyi Róbert művészettörténész, dékán, a tárlat idei kurátora mai sajtótájékoztatóján.

Nahimi Péter elmondta, az Őszi Tárlat a zászlóshajója a múzeum életének és a városnak is, s a mostani tárlatra szigorú ütemterv szerint készülnek. Nátyi Róbert azt hangsúlyozta, hogy másfél évtizeden át értékelője volt a tárlatra beérkező alkotásoknak, így ismeri a kiállításokat: – Hetven esztendővel ezelőtt néhányan elhatározták, hogy a századelő hagyományaira támaszkodva létrehozzák a Vásárhelyi Őszi Tárlatot, hogy újrapozicionálják a vásárhelyi művészetet. Azóta ez a kiállítás működik, folyamatosan átalakul, megújul és változik. S a magyar művészet fontos találkozási pontja. Nagyon bízok benne, hogy a 69-dik tárlat méltó folytatása lesz az előzőeknek, s reméljük olyan kiállítás kerül a majdani 70. Őszi Tárlat elé, amelyben a közönség és szakma és mindenki, aki a művészet iránt érdeklődik, láthatja azt, hogy a tárlat túlnőtt önmagán, olyan kulturális intézménnyé vált, mely nem csak ennek a városnak jelent valamit, de az egész ország művészete felé ad impulzusokat – mondta.

***  

Vásárhelyen augusztus 1-4. között nyílik lehetőség az alkotások beadására, míg a budapesti begyűjtés augusztus 7-én a Műcsarnoknál lesz. A tárlat anyagát ‑ a szokásoknak megfelelően ‑ szakmai zsűri válogatja augusztus 15-16-án, és ez a testület tesz javaslatot a seregszemle megnyitóján kiosztásra kerülő díjakra. A szakmai zsűri tagjai: Nátyi Róbert, művészettörténész, kurátor, a zsűri elnöke és a tárlat rendezője, Barabás Márton Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Király Gábor Tornyai-plakettes festőművész, Kotormán Norbert Munkácsy-díjas és Tornyai-plakettes vásárhelyi szobrászművész, valamint Miklós Péter eszmetörténész, Kodolányi János Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Tornyai János Múzeum korábbi főigazgatója, a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat katalógus-előszó szerzője.

nahimi péter zsűrinátyi róbertőszi tárlatVásárhely