Ótemplomi védfal: olyan lesz, amilyen eredetileg volt

Autentikus módon állítják vissza az Ótemplom 1741-ben épített védfala ma is meglévő részét, az 1899-ben az egyház által lebontott északi és nyugatit is megörökítik, az eredeti nyomvonalon. A képen Sebestyén Tibor főépítész a kibontott védfal előtt, kezében a rekonstrukció egyik látványtervével.

– Két évvel ezelőtt indult a Belváros rekonstrukció 1-2-3. üteme. Az első ütemben elkészült a Bakay-kút környezetrendezése, majd kibontottuk a Cseresnyés kollégium melléképülete szorításából a ótemplom körüli védőfalat. Most zajlik a 2-3. ütemként az ótemplom környezetének rendezése, a lőréses védőfal műemléki szempontú, értékőrző felújítása, illetve a Sarokház előtt egy pihenőtér kialakítása– mondta érdeklődésünkre Sebestyén Tibor.

A városi főépítész hozzátette, a munkálatok ütemterv szerint haladnak, jövőre várható a befejezés.

– Az Ótemplommal egy egységet képező védőfalat mindig is védettnek tekintettük. Ennek megfelelően minden hatósági engedéllyel rendelkezünk a felújítással kapcsolatban. A kormányhivatal műemlékvédelmi hatósága szoros szakmai felügyelete mellett végezzük a felújítást, minden részletkérdést egyeztetve – hangsúlyozta.

Elmondta, hogy a külső szemlélő számára látható bontás a leendő kapu kinyitása, csupán a védőfal az 1960-as években készült nem műemléki, anyagában és színében az eredeti védfaltól eltérő részén történt.

– Itt egy gyalogosátjárót nyitunk meg a Kossuth tér és az Oldalkosár utca között, mely nyomfala majd a (Oldalkosár utca felé tartva) a védfal és a Cseresnyés kollégium mellett halad. A falon való kapu nyitása is műemlékvédelmi engedéllyel történik. Jelenleg még csak a falazatbontás látható, de itt egy kapuzat készül, cortenlemez burkolattal (az olyan acéllemez, mint amilyen a városháza előtt örökíti meg az I. világháború vásárhelyi áldozatai névsorát – a szerző). Ezen kortárs építészeti megoldás mindenki számára nyilvánvalóvá teszi, hogy a kiegészítés, átalakítás nem a védfal eredeti része – részletezte.

Sebestyén Tibor hozzátette: a védfalon értékőrző felújítás az utóbbi negyven évben szinte nem történt. – Jelentős részben kell ezért a falazaton elem-, téglacserét végrehajtani, mert a tégla fedőkövek állapota teljesen leromlott. Ezért elkészül a teljes falazat felújítása az eredeti, 18. századi állapotnak megfelelően.

Az 1899-ben a református egyház megbízásából a védfal lebontott északi és nyugati részét is megörökítik. Mégpedig úgy, hogy az eredeti nyomvonalon autentikus módon és anyagból visszaállítják az alapfalát – mintegy támfalként.

Kossuth térótemplomreformátusVásárhelyvédfal