Ötből végül kettő: a benyújtott roma aláírások harmadát érvénytelenül adták le

Számos esetben figyelmetlenség, néhány esetben csalásgyanús indokok miatt dobtak vissza jelentős mennyiségű ajánlást.

Az országos roma választásokon induló öt jelölőszervezet közül már csak kettő maradt versenyben, háromról ugyanis az ajánlások leadásakor kiderült, hogy rengeteg érvénytelen volt köztük. Egyesek becenevet írtak az ajánlóívre, de voltak névtelen vagy hiányosan kitöltöttt dokumentumok is, illetve nemegyszer többször is felhasználták ugyanazt az aláírást. Nagyjából a leadott ívek harmada volt érvénytelen – tájékoztatta a Nemzeti Választási Iroda a Népszavát.

Az öt szervezet közül csak a Cigány Közösségek Szövetsége és a Roma Polgárjogi Mozgalom indulhat el az országos roma választásokon június 9-én. Előbbit Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, fideszes parlamenti képviselő, utóbbit Dancs Mihály, az Országos Roma Önkormányzat elnökhelyettese vezeti.

A három, a szavazólapokról végül lemadaró roma szervezet a Kolompár Orbán által vezetett Magyarországi Cigányközösség Fóruma, a Cselekvő Romák Nemzeti Konvenciója Egyesület és a Phralipe Független Cigány Szervezet voltak.

Az országos nemzetiségi választásokra 1283 településen állítottak roma jelöltet. Az országos roma választáson az a szervezet indulhat, amelyik legalább 129 településen önálló jelöltet állított, illetve sikeresen összegyűjtött 3952 érvényes ajánlást.

A nemzetiségi választásokon csak olyanok vehetnek részt, akik az adott nemzetiséghez tartozóként regisztráltatták magukat, illetve az a szervezet állíthat listát, amely a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán képes volt legalább a választások tíz százalékában önállóan jelöltet állítani, illetve amelyik a választópolgárok legalább két százalékának ajánlását összegyűjtötte.

Dancs MihályOrszágos nemzetiségi választásokOrszágos roma választásokSztojka Attila