Öt pályázaton 2,8 milliót nyert a Tornyai az NKA-tól

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) nemrégiben közzétett döntési listáján a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ öt sikeres pályázata is szerepel, összesen 2.850.000,- Ft támogatási összeggel – erről Miklós Péter, múzeumigazgató számolt be az intézmény lapunkhoz eljuttatott közleményében. Azt írják: virtuális kiállításra, könyvkiadásra és műtárgyvásárlásra is pályáztak és szerintük a siker annak köszönhető, hogy „a járványhelyzet alatti kényszerű zárva tartás alatt is eredményes előkészítő munka zajlott a hódmezővásárhelyi muzeális intézményekben”.

A Közgyűjtemények Kollégiuma három projektet is támogat, köztük a Tornyai János Múzeumban készülő, Építés alatt című régészeti kiállítás virtuális formában való megvalósítását is. Erről még a bezáráskor beszélt lapunk kérdésére az intézményvezető: itt az elmúlt évek környékbeli nagyberuházásaihoz kapcsolódó régészeti feltárások eredményét mutatják be (lesz miből válogatni, csak a tram-train nyomán nyolcezer lelet került elő, és kétszáz olyan helyen építkeztek az elmúlt években Vásárhely környékén, amely régészeti lelőhely környékén fekszik). A támogatással ez most online is elérhető lesz majd.

Pályázati támogatással gazdagodik a múzeum fotótára és helytörténeti gyűjteménye is vásárhelyi fotográfusok, Lőkös Sándor, Bodrogi Imre és Lusztig Imre hagyatékával, valamint a Tornyai János Múzeum Évkönyve a 2020. évi második kötete megjelentetésére is hozzájárulást nyert az intézmény. További két kiadvány, a Régészeti kutatások Hódmezővásárhely-Kingécen, valamint a Politikai perek a szegedi népbíróságon 1945 és 1950 között című tanulmánykötet kiadását is támogatja az NKA, utóbbi az Emlékpont Könyvek sorozat következő darabja lesz.

Miklós PéterMúzeumNKATornyai János MúzeumTornyai János Múzeum és Közművelődési Központ