Öt nap alatt dönthetik el a mindszenti idősek, elköltöznek-e Vásárhelyre

Hétfőig gondolkozhatnak azon az idősotthon lakói, hogy aláírják-e Vásárhelyre való költöztetésükhöz szükséges megállapodásokat. Két képviselő rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte, azzal a céllal, kérje fel a testület a Máltai Szeretetszolgálatot, hogy vegye át az idősek otthonát. A képen: október 20-án élőláncot vontak az épület köré a bezárás ellen tiltakozó helybéliek.

Zsótér Károly polgármester a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás tegnap délelőtti ülése után azt nyilatkozta, hogy az idősek lehetőséget kapnak, hogy beköltözzenek Kapcsolat Központ vásárhelyi intézményébe, biztonságos körülmények közé, de senkit sem fognak arra kényszeríteni, hogy ezt a lépést megtegye.

– Tegnap délután szakmai vezető kollégámmal elkészítettünk egy személyre szóló megállapodás módosítást. Ezeket ma elvittem a mindszenti otthonba, beszélgettünk és tájékoztattam az időseket. Vannak, akiknek a hozzátartozóik, szerettei a hétvégén jönnek látogatóba, akkor ezeket áttanulmányozzák, s születik meg a döntés. Hétfő reggel megy ki Mindszentre a szakmai vezető kollégám, átbeszéli az idősekkel, ki hogyan döntött. Utána én is megnézem a papírokat, s ezután dől el, hogyan lesz tovább, mert csütörtökig (a mindszenti testületi határozat szerint a költözés időpontjáig – a szerk.) már nem sok idő marad – mondta érdeklődésünkre Bálint Gabriella, a Kovács-Küry Időskorúak Otthona főigazgatója.

Rendkívüli testületi ülést kezdeményezett az ügyben Rácz Árpád és Pálinkó Máté.

– A rendkívüli ülés összehívását leginkább az idősotthon ügye miatt kértük – mondta portálunknak Pálinkó Máté települési képviselő, aki úgy tudja, az idősek mind megtagadták a költözésükkel kapcsolatos szerződés mai aláírását.

– Megkerestem az idősek otthona átvételével kapcsolatban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti regionális vezetőjét, akinek vázoltam a helyzetet, s érdeklődtem, hogy át tudnák-e vállalni az üzemeltetését. Azt a választ kaptam, hogy hivatalosan akkor tud eljönni, ha a képviselő-testület megkéri erre – mondta.

Pálinkó Máté hozzátette: az előző testületi ülésen a pénzügyi bizottság felkérte Zsótér Károly polgármestert arra is, hogy vegye fel a kapcsolatot egyházi és állami intézményfenntartókkal, hogy megtudja azok milyen feltételekkel tudnák működtetni az idősek otthonát.

– Most azt szeretnénk elérni, hogy a szociális bizottság és az egészségügyi bizottság és az egyházügyi bizottság kapja meg kollektíven azt a jogot, hogy eljárjon a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál, azaz hivatalosan is felvegyük velük a kapcsolatot, elhívjuk a regionális vezetőt Mindszentre, azzal a céllal, hogy végül átvegyék az idősotthon működtetését.

A törvény szerint egyébként a polgármester a kezdeményezés benyújtásától számított legkésőbb 15 napon belüli időpontban köteles a testület rendkívüli ülését összehívni.

A mindszenti idősek otthona tervezett téli bezárásáról itt, itt és itt is írtunk.

Bálint Gabriellaidősek otthonaköltözésMindszentPálinkó Mátézsótr károly