Összesítették, hányszor adott idáig kegyelmet Sulyok Tamás

Március 5-i hivatalba lépése óta összesen 377 kegyelmi kérvényt kapott Sulyok Tamás köztársasági elnök, 370-et az igazságügyi miniszter, 7-et pedig a legfőbb ügyész előterjesztésében. Az államfő mindet elutasította.

Az Index arról számol be, hogy a statisztika július 31-ig szól, a Sándor-palota azt közölte velük, hogy a köztársasági elnök azóta sem döntött kegyelmi ügyben. A kormány júniusban módosított az Alaptörvényen, miszerint már nem részesülhetnek államfői kegyelemben azok, akiket gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt ítéltek el.

Egy olyan új szabály is életbe lépett, amely szerint az elnök ezentúl a kormány tagjának ellenjegyzése nélkül gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát.

A változtatások adtak egyébként választ az év eleji kegyelmi botrányra: a 444.hu február elején írta meg, hogy Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét, a bicskei gyerekotthon pedofil volt igazgatójának, V. Jánosnak a segítő és fedező bűntársat. A botrányba aztán Novák Katalin mellett Varga Judit igazságügyi miniszter is belebukott, Balog Zoltán püspök súlyos felelőssége is megmutatkozott az ügyben, lemondása azóta is várat magára.

ellenjegyzéskegyelemkegyelmi kérvényköztársasági elnökSándor-palotaSulyok Tamás