Ősszel megugorhat az üzemanyagok ára

Adóemelés, várható forintgyengülés és az alapanyagköltségek növekedése is közre játszhat.

Megint 600 forint fölé drágulhat az üzemanyagok literje ősszel, januártól pedig 650 forintos átlagár várható a GKI friss előrejelzése szerint – számolt be az rtl.hu. Nagyot gyengülhet a forint, és literenként 41 forinttal több adót kell fizetniük az autósoknak jövőre. A GKI már arra számít, az üzemanyag drágulása miatt januárban ismét kétszámjegyű lehet az infláció.

A GKI úgy számol, hogy az üzemanyagok már idén ősszel tovább drágulhatnak, mert szerintük emelkedhet az olaj ára, és gyengülhet a forint. Emelkedik az alapanyagköltség is, a MOL 70-ről 50 százalékra csökkentené az orosz olaj arányát a finomítóiban decemberig. Ez kisebb drágulást okoz az Ásványolaj Szövetség szerint, ám Grád Ottó, a szervezet főtitkára azt mondja:

Sokkal nagyobb kockázatot jelent maga az árfolyam, illetve az adóváltozások.

Kedden megszavazta a kormánypárti többség a jövő évi jövedéki adóemelést az Országgyűlésben, a literenként 41 forintos emelés majd kétszerese annak, ami kötelező lenne.

A GKI szerint decemberre 10 százalék alá csökkenhet az infláció Magyarországon, ám jövő év első néhány hónapjában ismét kétszámjegyűvé válhat az üzemanyagdrágulás miatt.

Magyar Ásványolaj Szövetségüzemanyagár