Összehangolatlan a szúnyogok elleni védekezés a Tisza mentén

Milliókat ölnek az önkormányzatok a szúnyoggyérítésbe, az állami szerv nem tud megbirkózni a vérszívókkal. Jövő héten Csongrádon már a harmadik légi permetezés lesz, Vásárhelyen még az elsőre várnak.

A Tisza-menti Csongrád megyei települések maguk kénytelenek végezni a szúnyoggyérítést, mert az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi programja csak lassan tud reagálni a vérszívók inváziójára.

Ezen a héten mindössze 200 hektáron végzett légi szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem megyénkben. Ehhez képest csak a csongrádi önkormányzat 800 hektáron végeztetett légi irtást: ott csütörtökön körözött a város a permetező repülőgép. Jövő héten ott tovább folytatódik a küzdelem a vérszívók ellen, június 15-én és 18-án is lesz légi gyérítés, ugyancsak 800 hektáron, továbbá földi meleg ködös eljárást is bevetnek a szúnyogok ritkítása érdekében.

A Körös-torok tegnap hivatalosan is megnyílt, még víz alatt van a homokpad, és az előrejelzések szerint egy darabig még nem is kerül szárazra a népszerű föveny. Az önkormányzat egyébként a folyó balparti, túlsó oldalára biológiai irtást fog megrendelni, hogy a szúnyog-utánpótlást is megfékezze.

Mindszenten két ütemben, pénteken a tiszai strandon, szombaton a település felett dolgozott a repülőgép. A szabadstrand június 15-től várja a vendégeket.

Szentesen és környékén tegnap este folyt légi szúnyoggyérítés – sajtóhírek szerint az önkormányzatnak 3,5 millió forintba került az egyszeri akció.

Hódmezővásárhelyen 2021. június 16-án és 17-én lesz földi kémiai gyérítés az esti órákban. A mártélyi üdülőterületen pedig 2021. június 15-én és 18-án szintén az esti órákban. A városházáról kértek a katasztrófavédelemtől soron kívüli légi irtást is, de arról még nem tudni konkrétumokat.

CsongrádKörös-torokMártélyMindszentSzentes