Összegyűjti Vásárhely emlékezetvagyonát a Tornyai múzeum

Azokat az emlékeket akarják megőrizni, melyeket most az egyszerű városlakók emlékezete őriz, illetve azokét, akik önéletrajzukat már papírra vetették. Önkéntes adatgyűjtőket várnak, de az általános és a középiskolásokra is számítanak.

A közös emlékezet tárházát, könyvtárát kívánja létrehozni és bővíteni a jövőben a Tornyai János Múzeum. Együtt megélt történelem című önéletírói pályázatával, illetve a fiatalok segítségével az idősebb generáció emlékeinek rögzítését és azok digitális tartalom formájában történő összegyűjtését indítja el a vásárhelyi közgyűjtemény. A diákok jelentkezhetnek interjúkészítésre, illetve a későbbiekben közvetlen környezetük múltidéző videóival pályázhatnak értékes ajándéktárgyakért.

Nahimi Péter, a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatója, Kozma Huba, tanár, muzeológus, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által Életút címmel korábban nagy sikerrel megszervezett és lebonyolított hasonló országos kezdeményezés kidolgozója és megvalósítója, valamint Kissné Urgyán Mária múzeumi intendáns, a pályázatok koordinátora az Emlékpont Kávézójában tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, ez egy nagyon komoly munka, ehhez keresnek segítőket.

– Három szálon indulunk el: a legelső egy önéletíró pályázat azon idős vásárhelyiek számára, akik szívesen megosztanák a nyilvánossággal és a következő nemzedékekkel is azokat a történeteket, tapasztalatokat, melyeket megéltek. Itt elsősorban írott anyagokra számítunk, de ha valakinek videó vagy hangfelvétele van, akkor azt is szívesen vesszük és számítunk a hagyatékban maradt önéletrajzokra is – mondta Nahimi Péter. A második szálon az általános iskolások és a középiskolások a családjukban vagy a közvetlen az ismeretségi körükben élő idősekkel készített interjúkkal pályázhatnak. A fiatal felnőttek pedig azzal pályázhatnak, hogy végigkopogtatják a házakat ennek a kezdeményezésnek a hírével, s megkérdeznék, ki az, aki szívesen osztja meg emlékeit a város közösségével. Akik ezt vállalják, azok emlékeit, visszaemlékezéseit a saját telefonjukkal rögzítenék, az ő jelentkezésüket április 20-ig várják.

Az önéletrajzok – tartalmi korlát nélkül – nem kizárólag írott, hanem akár hang- vagy videófelvétel formájában is beadhatóak május 10-ig, s az általános és középiskolások által összegyűjtött visszaemlékezéseket is ugyancsak május 10-ig várják a múzeumban.
E két pályázati felhívás részleteiben a Vásárhelyi Valóság a hét elején megjelent megjelenő számában, illetve a múzeumi online és közösségi média felületeken ismerhető meg. Bővebb felvilágosítást a 06-70 603 8451 telefonszámon kaphatnak az érdeklődők.

Kozma Huba hangsúlyozta, Kiskunmajsán olyan nagy sikert aratott az életút pályázat, hogy sokan már be sem fértek az ezeket tartalmazó Majsai beszélgetőkönyv című kötetbe. Úgy véli, ez a kezdeményezés az értékeire büszke Vásárhelyen is sikert arat. – Nagyon ritkán van rá alkalom, hogy a kisemberek is elmondják emlékeiket – mondta Kissné Urgyán Mária, aki a városi nyugdíjas szövetség elnökeként ismeri és terjeszti is majd ezt az elképzelést a nyugdíjas szövetség tagszervezetei között. – Ez egy olyan feladat, mely talán legyőzi a vásárhelyiek jellemzően szemérmes magatartását.

Vásárhelyen Szenti Tibor író, néprajzkutató jóvoltából egyébként hagyománya van az oral-history azaz elbeszélt történelem módszerével feldolgozott személyes emlékek összegyűjtésének. Ő ezt a munkát az eltűnő tanyavilág és parasztság tanulságtevőivel folytatott személyes beszélgetésekkel és azok közreadásával alapozta meg. Majd az Emlékpont megalapításakor, illetve az azóta eltelt tizennyolc évben százas nagyságrendben készültek életutakat feltáró mélyinterjúk vagy tematikus múltidézések a XX. század második felét kutató és feldolgozó muzeális intézményben.

értékHódmezővásárhelyönéletrajzTornyai múzeumVásárhelyvásárhelyi hírek