Orvosok: az erőltetett átalakítás helyett tárgyaljon a kormány

A győri háziorvosok egységes, erős üzenetet küldtek elégedetlenségükről és elszántságukról – közölte a Magyar Orvosi Kamara annak kapcsán, hogy Győr körzetében a március 1-jével induló új ügyeleti rendszerhez mindössze egyetlen háziorvos csatlakozott, így a személyi feltételek nem állnak rendelkezésre annak elindítására. 

A kamara emlékeztet: húsz nappal ezelőtt a magyar orvosok egyértelmű üzenetet küldtek az egészségügy helyzetéről, a betegellátás hiányosságairól és az orvosok elégedetlenségéről. E nyomásgyakorlás egyik lépéseként a küldöttközgyűlés felszólította a háziorvos kollégákat, hogy az új ügyeleti rendszer kialakításához szükséges szerződéseket ne írják alá.

Mint írják, a kialakult helyzetet az illetékesek az orvosokkal való tárgyalás helyett a Covid járvány idejére jellemző vészhelyzeti szükségmegoldással akarják rendezni: az alapellátási ügyeletet kórházi rezidensek kirendelésével próbálják megoldani. Így a mai napig zökkenőmentesen, jórészt jelenleg is a háziorvos szakorvosok által működtetett ügyeleti rendszer helyett ráerőltetik a megye betegeire a kevesebb helyszínen, nem szakorvosokkal történő ügyeleti ellátást. Mindez egyszerre veszélyezteti a területi kórházak és a háziorvosi ügyeletek működését – vélik.

Hozzátették, az orvosok célja továbbra sem az ügyeleti ellátás megakasztása, hanem az egészségügy működőképességének megőrzése, a méltatlan helyzetben lévő és lassan elfogyó szakdolgozók azonnali béremelése,  az alap- és szakellátást veszélyeztető intézkedések módosítása, egy olyan rendszer kialakítása, melyben lehetséges a betegek gyors, hatékony gyógyítása méltó körülmények között.

Mint arról beszámoltunk, fokozatosan vezetnék be az új ügyeleti rendszert, Hódmezővásárhelyen és így Csongrád-Csanád megyében szeptember 1-től indulna.

egészségügyGyőrMagyar Orvosi Kamaraügyelet