Orvosi Kamara: tartsák be a gyógyszerbiztonsági előírásokat!

A csütörtöki kormányrendelet szerint a vakcina-engedélyeztetésből a kabinet egyszerűen kihagyja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet és a külügyminiszter, azaz Szíjjártó Péter dönthet arról, engedélyezik-e Magyarországon. A Magyar Orvosi Kamara felhívja a figyelmet, az oltásokba vetett bizalom erősítése érdekében csak megfelelő bevizsgálás után kellene engedélyezni.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a gyógyszerészeti államigazgatási szerv „különös méltánylást érdemlő betegellátási érdekből, a koronavírus feltételezett vagy igazolt terjedésének megakadályozása érdekében” nem csak az Európai Gazdasági Térség (EU, Norvégia, Izland, Liechtenstein) tagállamaiban ,illetve Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságban alkalmazott gyógyszer behozatalát engedélyezheti, hanem azt is, amit „legalább három – köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt – államban” használnak és „legalább egymillió személynél már alkalmazták”. Utóbbit Szijjártó Péter külügyminiszternek kell ellenőriznie.

A döntés egyelőre csak a kínai Sinopharm oltóanyagát érinti.

A MOK pénteken közleményben hívta fel a kormány és az illetéseket figyelmét:

,,az oltások iránti szakmai és lakossági bizalom erősítése érdekében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a  továbbiakban is csak a gyógyszerbiztonsági szabályokat transzparensen követve, az Európai Gyógyszerügynökség szabályainak is megfelelő bevizsgálás után engedélyezze a készítmények forgalomba hozatalát annak érdekében, hogy azokat orvoskollégáink is jó lelkiismerettel, szakmai meggyőződéssel ajánlhassák és adhassák be.”

kínai vakcinaKoronavírus-világjárvány (COVID-19)külügyminiszterMagyar Orvosi Kamaravakcina